SÖZLÜ SUNU YARIŞMASI    
         
 
 

Y-8

EKİCİ H, EROLÇAY H, SAYILGAN C, YÜCEYAR L

 

DAMAR CERRAHİSİ HASTALARINDA PEROPERATİF ESMOLOL KULLANIMININ PRO BNP DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI AD.

Beta blokerler perioperatif dönemde hemodinamik kontrolün sağlanmasında ve ortaya çıkan stres yanıtının tedavi edilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır.1 Perioperatif kardiyak risk sınıflamasında damar cerrahisi hastaları en riskli grupta yer almaktadır.2 Bu riskin belirlenmesinde de BNP'nin prognostik değeri olan bir belirteç olduğu bilinmektedir.3

Çalışmamızda, esmolol infüzyonunun peroperatif ve postoperatif dönemde cerrahi stres yanıt ve buna bağlı olarak gelişebilecek kardiyak komplikasyonların sıklığı üzerine etkisini NT proBNP ve troponin I düzeylerini inceleyerek araştırmayı planladık.

Yöntem:
Prospektif olarak yapılan çalışmamızda 46-77 yaş aralığında ASA II-III damar cerrahisi uygulanan hastalar randomize olarak iki gruba (n=15) ayrıldı. Esmolol grubuna anestezi indüksiyonu öncesinde 1 mg. kg -1 esmolol bolus dozu yapıldı ve ardından 100 µgkg-1dk-1 sabit dozdan infüzyona başlandı ve ekstübasyon sonrası kesildi. Kontrol grubuna aynı dozlardan serum fizyolojik verildi. Her iki gruba da genel anestezi uygulandı. Hastaların servis ortalama arter basınç(OAB) ve kalp atım hızı(KAH) değerleri temel alınarak %20 artış ve azalış sayıları ameliyat boyunca kaydedildi. Ameliyat sonrasında ağrı tedavisi iv hasta konrollü morfin analjezisi ile sağlandı. VAS skorları takip edildi. Hastalardan preop, postop ekstübasyon sonrası, postop 1. gün ve postop 2. gün alınan kan örneklerinde NT pro-BNP ve troponin I ölçümleri yapıldı. Eş zamanlı EKG çekildi ve iskemik değişiklikler açısından değerlendirildi.

Bulgular:
Hastaların demografik verileri, ameliyat tipleri ve süreleri benzerdi. Esmolol uygulanan grupta KAH'nın bazal değerlerin %20 üzerine çıkma sıklığı kontrol grubuna göre belirgin olarak düşük(P=0,0001) bulunurken, KAH azalış sıklığında ise anlamlı fark bulunmadı. OAB'nin bazal değerlerin %20 üzerine çıkma sıklığı esmolol grubunda düşük bulundu(p=0,0014). Preop NT pro-BNP değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da ekstübasyon sonrası değerler preop değerlere göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. Postop 1. gün ölçülen NT pro-BNP değerleri esmolol grubunda kontrol grubuna göre düşük bulundu(p=0,033). Troponin I değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Perop dönemde ve postop 2 gün boyunca her iki grupta da EKG değişikliği ve kardiyak olay ile karşılaşılmadı.

Sonuç:
Perioperatif beta bloker kullanımının postop kardiyak olayları azalttığını gösteren çalışmaların yanında, kardiyak riskli hastalarda yararını sorgulayan birçok çalışma da yapılmıştır.4 Kılavuzlar önermeye devam ettiği halde bu konuda çelişkili sonuçlar vardır. Ayrıca miyokard hasarının peroperatif BNP yüksekliği ile ilişkili olduğu da bildirilmektedir. Sonuç olarak çalışmamızda hiçbir hastada kardiyak olay gelişmedi. Hastalarımızın pro-BNP değerleri yayınlarda bildirilen sınırların altındaydı. Esmolol uygulanan hasta grubunda peroperatif hemodinami daha stabil seyrederken postop 1.günde pro-BNP değerleri daha düşük bulundu. Esmolol kullanımının kardiyak olay gelişimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesinde pro-BNP ölçümlerinin yararının daha büyük hasta gruplarında araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Kaynaklar
1. Chia YY, Chan MH. Role of beta blockade in anaesthesia and postoperative pain management after hysterectomy. Br J Anaest. 2004; 93 (6): 799-805.
2. Fleischmann KE, Joshua A. 2009 ACCF/AHA Focused Update on Perioperative Beta Blockade: A Report of the American College of Cardiology Foundation/ American Heart Association Task Force on Practice guidelines. Circulation. 2009; 120: 2123-2151.
3. Berry C, Kingsmore D. Predictive value of plasma brain natriuretic peptide for cardiac outcome after vascular surgery. Heart . 2006; 92: 401-402.
4. POISE Study Group. Effects of extended-release metoprolol succinate in patients undergoing non-cardiac surgery (POISE trial): a randomised controlled trial. The Lancet. 2008; 371: 1839-1847.