SÖZLÜ SUNU YARIŞMASI    
         
 
 

Y-6

ÇETİN S, PİRAT A, ZEYNELOĞLU P, ÖZKAN M, ARSLAN G

 

PEDİYATRİK KARDİYAK CERRAHİDE HİPOTERMİK KARDİYOPULMONER BYPASSIN RADİYAL VE FEMORAL ARTERLER ARASINDAKİ BASINÇ FARKINA ETKİSİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Birçok çalışma ile erişkin kalp cerrahisinde kardiyopulmoner bypass (KPB) sırasında aorta ve radiyal arter arasında anlamlı basınç farkı olduğu gösterilmiştir.Bu çalışma ile, KPB uygulanan pediyatrik kalp cerrahisi hastalarında radiyal ortalama arteryel basıncın (OAB), femoral ortalama arteryel basıncı (OAB) doğru olarak yansıttığının gösterilmesi amaçlandı.

Yöntem:
Etik kurul onayı ve ebeveynlerin yazılı izinleri alındıktan sonra, KPB ile pediyatrik kalp cerrahisi uygulanan kırk beş çocuk çalışmaya alındı. Hipotermik KPB yönetimi planlanan hastalara femoral ve radiyal arter kateteri yerleştirildi ve arter basınçları monitörize edilerek cerrahi işlem boyunca eşzamanlı olarak izlendi. Radiyal ve femoral ortalama arter basınçları arasında herhangi bir anda basınç farkının > 5 mmHg olduğu durumlar anlamlı basınç farkı olarak kaydedildi.

Bulgular:
Hastaların yaş ortalaması 14 ± 11 ay idi. Aort klempi ve KPB sürelerinin ortalamaları sırasıyla 54 ± 22 dakika ve 76 ± 25 dakika idi. Radiyal ve femoral arterlerden eş zamanlı olarak kaydedilmiş; 520 (% 29) sistolik arter basınç (SAB) ölçümü, 520 (29%) diyastolik arter basınç (DAB) ölçümü ve 776 (% 43) ortalama arteriyel basınç (OAB) ölçümü olmak üzere toplam 1816 arteriyel basınç ölçümü değerlendirildi. Bu ölçümlerin 708(%39)'i KPB öncesinde, 526 (%29)' sı KPB sırasında, 582 (%32)'si KPB sonrasında kaydedildi. Cerrahi boyunca ölçülen SAB, DAB ve OAB'lar arasında anlamlı ilişki ve güçlü korelasyon olduğu görüldü (Tüm ölçümler için; r>0,937 ve p <0,001). Bland-Altman grafiği ile radiyal ve femoral ortalama arteryel basınçlar arasında KPB öncesi, KPB ve KPB sonrası dönemlerde iyi bir uyum olduğu gösterildi (sırasıyla, ortalama sapma 0,1±2,4 mmHg, -2,7±2,3 mmHg ve -1,0±2,2 mmHg). Anlamlı basınç farkı KPB öncesi, KPB ve KPB sonrasında, sırasıyla 43 (29%), 42 (28%) ve 65 (43%) ölçümde olmak üzere 1816 ölçümün 150'sinde (%8,3) tespit edildi.

Sonuç:
Sonuç olarak; radiyal OAB ölçümünün pediyatrik kalp cerrahisinde KPB öncesi, KPB ve KPB sonrası dönemlerde femoral OAB'nı doğru bir şekilde yansıttığı belirlendi. Radiyal ve femoral OAB ölçümleri arasında anlamlı basınç farkı ölçümlerin sadece %3,6'sında gözlendi ve anlamlı basınç farkını desteklemek için yeterli kabul edilmedi.