SÖZLÜ SUNU YARIŞMASI    
         
 
 

Y-5

TORAMAN F, USTALARÖZGEN S, SAYIN J, GÜÇLÜ P, ERKEK E, ÖKTEN M, GÜLLÜ Ü, ŞENAY Ş, KARABULUT H, ALHAN C

 

NEAR İNFRA RED SPEKTROSKOPİSİ (NIRS) GERÇEKTEN DOKU SATURASYONUNU ÖLÇÜYOR MU ?

ACIBADEM KADIKÖY HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ KLİNİĞİ
ACIBADEM KADIKÖY HASTANESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ AD

Standart monitorizasyon sırasında kullanılan kalp hızı (HR), ortalama arter basıncı (MAP) ve arteriyal oksijen saturasyonu (SaO2) gibi parametrelerin doku oksijenasyonunu göstermede her zaman yeterli olmadığı bilinmektedir (1). Monitorizasyondaki bu eksikliğin giderilmesi amacı ile yapılan çalışmalar sonucunda, Near İnfrared Spectroskopisi (NIRS) yöntemi ile doku oksijenasyonunun değerlendirilmesi gündeme gelmiş ve özellikle serebral, rejional oksijen saturasyonu takipleri yapılmıştır. NIRS yöntemi ile serebral, rejiyonel oksijen saturasyonu ölçümünde, gönderilen infrared ışığın 1-1,5 cm derinlikte 1/3 arter, 2/3 ven kanı karışımından oluşan, water sheed zone denilen bölgenin saturasyonunu gösterdiği ifade edilmektedir (2). NIRS yöntemi ile ölçülen serebral rejiyonel oksijen saturasyonu ile ilgili eleştirilerin olmasına rağmen trend monitörü olarak kullanımı FDA tarafından onaylanmıştır. NIRS'ın pediyatrik hastalarda somatik (karaciğer, böbrek, mezenter) kullanımı da vardır (3). Biz bu çalışmamızda üst kolun arter ve ven kanı örneklerinden matematiksel olarak hesaplanan (arterial saturasyonun 1/3'ü + venöz saturastonun 2/3'ü) doku oksijen saturasyonu (mSO2) değerini, NIRS ile ölçülen üst kol saturasyonu (rSO2) değeri ile karşılaştırarak, NIRS yönteminin erişkin hastalarda beyin dokusu dışındaki güvenirliğini araştırmayı amaçladık.

Yöntem:
Üniversite etik kurulu onayı ve hasta onamları alınan, bypass cerrahisi sonrası yoğun bakım ünitesinde ekstübe olan 35 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı. NIRS yöntemi ile doku oksijen saturasyonu ölçümü için hastaların mevcut arterial kanulasyonlarının olduğu taraftaki üst kol çevresine prob bağlanarak doku oksijenasyonu ölçümü yapıldı. Aynı zamanda aynı taraftaki radial arterden ve brakial ven den kan örnekleri alındı ve kan gazı analizi yapılarak, buradan elde edilen bilgilerden matematiksel olarak saturasyon hesabı (arterial saturasyonun 1/3'ü + venöz saturastonun 2/3'ü) yapıldı. Ölçülen ve matematiksel hesaplanan saturasyon değerleri arasındaki Pearson korelasyonuna bakıldı.

Bulgular:
24'ü erkek olan hastalarımızın işlem sırasındaki aksiller vücut ısısı ortalamaları 36,7 ±0,2 °C olup diğer parametreler Tablo 1'de görülmektedir.

Parametreler  
HR (beat/min) 90± 16
OAB (mmHg) 81 ±13
SaO2 (%) 99 ±0,7
SvO2(%) 66 ± 22
rSO2 (%) 71 ± 9
mSO2 (%) 76 ± 14

NIRS yöntemi ( INVOS cihazı) ile ölçülen satürasyon değeri ile matematiksel olarak hesaplanan saturasyon değerleri arasındaki Pearson korealasyon katsayısı 0,87 p=0,0001 olarak bulundu.

Sonuç:
rSO2 ile mSO2 arasında güçlü bir korelasyonun (r=0,87) bulunması NIRS'ın erişkin hastalarda da çocuklarda olduğu gibi somatik doku saturasyonu ölçümü için kullanılabileceği konusunda umut verici olduğu kanısındayız.

REFERENCES
Pasch T, Zalunardo M. Intraoperatives Monitoring: Notwendiges, Sinnvolles und Überflüssiges. Anaesthetist 2000;49:S2-6.
Brodsky JB. What intraoperative monitoring makes sense? Chest 1999;115:101S-105S.