SÖZLÜ SUNU YARIŞMASI    
         
 
 

Y-3

ÖZTÜRK T, İŞKESEN İ, TOPÇU İ, TUNCER B, CANAN S

 

KARDİYAK CERRAHİ OLGULARINDA GELOFUSİN VE HİDROXİETİLSTARCH İLE AKUT NORMOVOLEMİK HEMODİLÜSYON UYGULAMASININ HEMOSTAZ ÜZERİNE ETKİSİNİN TEG İLE ARAŞTIRILMASI

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ABD

Kan ürünlerinin yoğun kullanımı kardiyak cerrahi sonrası morbidite (post operatif immun baskılanma, hemolitik reaksiyonlar ve akut akciğer incinmesi) ve mortalitenin en önemli sebebidir. Akut normovolemik hemodilüsyon, kan koruma yöntemlerinden biri olarak günümüzde kanamalı cerrahi girişimler sırasında sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu randomize prospektif çalışmanın amacı, koroner arter cerrahisi olgularında akut normovolemik hemodilüsyonda kullandığımız gelofusin ve HES kolloid sıvıların perioperatif dönemde koagulasyon üzerine etkilerinin tromboelastogram ile karşılaştırılmasıdır.

Yöntem:
Çalışmaya, EF >40 olan 40 olgu dahil edildi. Standart anestezi yöntemi ile indüksiyon uygulandıktan sonra olgulara akut normovolemik hemodilüsyon uygulandı. Uygulanan koloide göre olgular iki gruba randomize edildiler: Grup HES (n=20): % 6, 130/0.4 kD, (Voluven®) ve Grup Gelofusin (n=20): % 4 gelatin(Gelofusine®).

Çalışma zaman aralıklarında; T0: Preoperatif (bazal), T1: Pompa öncesi, T2: Post operatif 2. saat, T3: Post operatif 4.saatlerde tromboelastogram ile ile r, K, alfa açısı, maksimum amplitüd (MA) değerleri çalışıldı. Olguların, intraoperatif ve postoperatif eritrosit, taze donmuş plazma, trombosit transfüzyon miktarı, göğüs tübü direnaj miktarı, hastanede kalış süresi, post operatif 3 günlük çoklu organ fonksiyon bozukluğu skorları ortalaması kaydedildi.

Bulgular:
40 hasta çalışmaya alındı. Olguların klinik ve demografik özellikleri benzerdi. Gruplarda, r, k, maksimum amplitude ve alfa açısı ortalama değişiklikleri akut normovolemik hemodilüsyon sonrası benzer değişiklik gösterdi (p>0,05). Pompa sonrası 2. saatte gelofusin grubunda k değeri başlangıca yaklaşırken (p>0.05), volüven grubunda düşük kalmaya devam etti (p<0.05). MA, postoperatif 2. saatte her grupta da başlangıca göre düşük idi (p<0.05). Postoperatif 4. saatte her 2 grup ta bazal değerlerine ulaşmamıştı. Gruplarda intaroperatif, eritrosit ve kan ürünlerin kullanımı farklılık göstermedi. Göğüs direnajı miktarları benzerdi.

Sonuç:
Sonuç olarak, koroner arter cerrahisi geçiren olgularda gelofusin ve HES ile akut normovolemik hemodilüsyon sonrası hipokoagulobilite gözlendi. Kardiyopulmoner baypas sonrası 4. saatte hipokoagulobilite her 2 grupta da devam ediyordu.