SÖZLÜ SUNU YARIŞMASI    
         
 
 

Y-1

PİRAT A, CAMKIRAN A, AKPEK E, ZEYNELOĞLU P, ÖZKAN M, ARSLAN G

 

PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE SANTRAL VENÖZ KATETERİZAYON İÇİN İNTERNAL JUGULER VE SUBKLAVYEN VENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ MASLAK HASTANESİ
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

Pediyatrik kalp cerrahisi uygulanacak hastalarda perioperatif bakım için santral venöz kateterizasyon (SVK) gereklidir. Bu hasta grubunda SVK için genellikle internal juguler ven (İJV) tercih edilmektedir. Bu çalışma ile pediyatrik kalp cerrahisinde İJV ve subklavyen ven (SV) kateterizasyonlarının başarı oranları, mekanik ve infeksiyöz komplikasyonlarının karşılaştırılması planlandı.

Yöntem:
Araştırma ve etik kurul onayları alındıktan sonra açık kalp cerrahisi uygulanacak 200 çocuk, rastgele IJV veya SV kateterizasyonu yapılmasına göre iki gruba ayrılarak çalışmaya dahil edildi.

Bulgular:
İJV grubundaki çocukların ortalama yaşı 37 ay (%95 confidence interval (CI), 29-45 ay), SV grubundaki çocukların ortalama yaşı ise 35 aydı (%95 CI, 29-42 ay) (p=0.619). Vücut ağırlığı için %95 CI ise İJV ve SV gruplarında sırasıyla 10.4-14.2 kg ve 10.2-13.0 kg (p=0.595) olarak hesaplandı. İlk girişte SVK başarı oranı İJV grubunda %67, SV grubunda ise %70 idi. (p=0.761). SVK ile ilişkili mekanik komplikasyon görülme oranı İJV grubunda %26 iken SV grubunda bu oran %28 olarak saptandı (log rank test: p=0.753). İJV grubunda arteriyal ponksiyon %14, SV grubunda %4 olup (p=0.024); SV grubunda kateter ucunun yanlış yerleşiminin İJV grubundan daha sık olduğu görüldü (%12 vs %1, p=0.003). Kateter kolonizasyon oranı ise İJV grubunda SV grubundan daha yüksek bulundu (%15 vs %5, log rank test: p=0.020). Her iki grup arasında 1000 kateter gününde kan kültüründe üreme açısından fark bulunmadı (3.4 vs 1.4, sırasıyla: p=0.319).

Sonuç:
Pediyatrik kalp cerrahisi yapılan hastalarda İJV ve SV kateterizasyonlarının başarı oranının benzer olduğu saptandı. İJV kateterizasyonu sırasında arteriyel ponksiyon sıklığı daha fazla olmasına rağmen, kateter malpozisyonunun SV kateterizasyonunda daha sık olduğu görüldü. Tüm komplikasyonlar içinde mekanik komplikasyon oranında her iki grup arasında fark olmadığı görüldü. İJV grubunda kateter kolonizasyon oranı daha fazla olmakla birlikte her iki grupta da kan kültür pozitiflik oranı aynıydı.