SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-9

TUNÇERPEKER T, TULUNAY M

 

KARDİYOPULMONER BAYPAS SİSTEMİNİN ESER ELEMENTLER ÜZERİNE ETKİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD

Bu çalışmada iskemik kalp hastalığı tanısı almış aortokoroner baypas greft cerrahisi planlanan hastalar ve koroner arterleri normal mitral kapak replasmanı yapılacak olan hastalarda, preoperatif eser elementler (selenyum, bakır, çinko) ve antioksidan enzimler arasında bir fark olup olmadığını, bunların iskemi-reperfüzyon sırasındaki seyirlerini ve ayrıca preoperatif eser element özellikle de selenyum düzeyleri ile postoperatif organ disfonksiyonu arasında korelasyon olup olmadığını araştırmayı amaçladık.

Yöntem:
Etik Kurul onayı alındıktan sonra, kardiyopulmoner baypas ile elektif kardiyak cerrahi geçiren ardışık 30 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Tüm hastalara standard anestezik, operatif ve bypass işlemi uygulandı. Birinci grup (n:15), üç damar hastası, ventrikül fonksiyonu iyi (EF³0.40), aortokoroner bypass greft cerrahisi (AKBGC) geçirecek hastalar, ikinci grup ise (n:15), iskemik damar hastalığı veya aort ve triküspit kapak hastalığı olmayan, koroner anjiografileri normal mitral kapak replasmanı (MKR) yapılacak hastalar arasından seçildi. Anestezi indüksiyonu midazolam, fentanil ve vekuronyum ile sağlandı. Anestezi idamesinde midazolam, fentanil, vekuronyum ve isofluran kullanıldı. preoperatif, preiskemi, iskemi ve reperfüzyon dönemlerinde alınan kan örneklerinde plazma ve eritrosit selenyum, bakır ve çinko düzeyleri ile GSH-Px ve SOD aktiviteleri araştırıldı. Miyokardiyal disfonksiyon hemodinamik ölçümler ve kardiyak enzimlerle, solunum sistemi arteriyel ve miks venöz kan gazı analizi ve PaO2 / FiO2 oranı ile değerlendirildi.Örnekleme dönemlerinde ayrıca biyokimyasal ve hematolojik analizler ile hemodinamik ölçümler de yapılarak, bunların plazma eser element ve antioksidan enzim düzeyleri ie ilişkisi saptanmaya çalışıldı. Ayrıca iki gruptan beşer hastada KPB'ın iskemi ve reperfüzyon dönemlerinde Elektron Spin Rezonans (ESR) Spektroskopisi yöntemiyle myokardiyal serbest radikal düzeylerinin saptanması amacıyla sol ventrikül miyokard örneği alındı.

Bulgular:
İki grup hastada da preoperatif plazma selenyum, bakır ve çinko düzeyleri sağlıklı Türk popülasyonu için bildirilen düzeylerden daha düşük bulundu.Hemodinamik ve biyokimyasal veriler bakımından fark bulunmadı. Parsiyel bypass sırasında pulmoner sirkülasyonun yeniden sağlanması esnasında her iki grupta da sağ atrium ve sol ventrikülden alınan kan örneklerinin lökosit sayıları arasında önemli fark olduğu, diferansiyel sayımın analizinden ise akciğerlerde sekestre olan başlıca lökositlerin polimorf nüveli lökositler olduğu saptandı. Iskemi ve reperfüzyon dönemlerinde plazma eser element düzeyleri ve GSH-Px aktivitesi önemli derecede yükseldi.

Sonuç:
Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, KPB'ın oksidan strese yol açtığını ve endojen antioksidan sistemin de buna yanıt olarak hızla aktif hale geldiğini gösterdi. Sonuç olarak kardiyak operasyon planlanan hastalarda eser elementlerin kan düzeylerinin ölçülmesi ve cerrahi girişimden önceki günlerde replasmanlarının bypass sırasında antioksidan defans mekanizmalarının güçlenmesine katkıda bulunabileceği kanısına varıldı.