SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-5

KOÇYİĞİT M, AKPEK E.A, TETİK Ö, ŞENAY Ş, ALHAN C

 

ROBOTİK KARDİYAK CERRAHİDE ANESTEZİ UYGULAMAMIZ

ACIBADEM MASLAK HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ BÖLÜMÜ
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD.
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ AD.

Robotik yöntem, minimal invaziv kardiyak yaklaşımın avantajlarına ek olarak üç boyutlu görüntü imkanı ve çok açılı manevra kabiliyeti sağlarken tremor azalması, ölçülebilir ve filtre edilebilir hareketlere imkan vermektedir. Bu çalışma ile hastanemizde uygulanan robotik kardiyak cerrahideki anestezi deneyimlerimizi sunmayı amaçladık.

Yöntem:
Mart 2010 –Mart 2012 tarihleri arasında robotik kardiyak cerrahi yapılan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, ameliyat tipi, anestezi yönetimi, işlem sırasında ve sonrasındaki komplikasyonlar ve taburculuk süreleri incelendi.

Bulgular:
İki yıllık süre içerisinde toplam 28 hasta (ortalama yaş 49,6±14,9 yıl) robotik yöntemle ameliyat edildi. On dört hastaya mitral veya trikuspit kapak, 5 hastaya tek damar KABG, 6 hastaya ASD kapatılması, 1'er hastaya LIMA mobilizasyonu, anevrizmektomi ve perikardiyal pencere açılması ameliyatları yapıldı. Standart ASA monitorizasyonu ve anestezi indüksiyonunu takiben çift lümenli tüp ile entübasyon yapıldı, TEE probu yerleştirildi, radial arter ve santral ven kateterizasyonları uygulandı, cerrahiye uygun pozisyonlar verildi. Kapak ve ASD ameliyatı planlanan hastalara KPB kanülasyonları olarak; anestezi tarafından sağ internal juguler venden SVC kanülü ve cerrahi ekip tarafından ise femoral yoldan IVC ve arter kanülleri yerleştirildi. TEE ile kanül yerleşimleri teyid edildi. 20 hastada sağ ve 8 hastada sol torasik yaklaşım ile ameliyat gerçeklestirildi. Toraksa girmeden önce tek akciğer ventilasyonu sağlandı. Ortalama kanama miktarı 395,6±295 mL, kros klemp, KPB ve cerrahi süreler 122,7±53,3; 186,5±61,4; 350,6±98 dakika, entübasyon ve yoğun bakımda kalış süreleri ise 13,4±28,3 ve 35,8±42,2 saatti. 5 hastada inotrop desteği gerekti, LIMA mobilizasyonu yapılan 1 hastada sternotomi, ASD kapatılan bir hastada torakotomi ihtiyacı oldu. Bir hasta kanama, 1 hasta femoral embolektomi için tekrar cerrahiye alındı. Anestezi komplikasyonu gelişen hasta olmadı. Taburculuk süresi 9,1±6,9 gündü.

Sonuç:
Robotik kardiyak anestezi yönteminde; torasik ve kardiyak anestezi prensiplerin ve minimal invaziv tekniklerin bilinmesi, ameliyat sırasında özellikli hasta pozisyonunun idaresi, TEE kullanımı becerisi önemlidir.