SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-4

TUNÇERPEKER T, KARAASLAN D, PEKER R.O, ÖZAYDIN M, ÖZMEN S, SÜTÇÜ R

 

KORONER ARTER BAYPAS GREFT CERRAHİSİ GEÇİREN DİYABETİK HASTALARDA SEVOFLURANIN MİYOKARD FONKSİYONLARINA ETKİSİ

KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA AD
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP DAMAR CERRAHİ AD
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ AD

Volatil anestetikler iskemi-reperfüzyon hasarını azaltarak ya da önkoşullama ile miyokardiyal koruma sağlayabilirler. Sülfonilüre grubundan oral antidiyabetik ilaçlar iskemik ve farmakolojik önkoşullamayı bloke edebilirler. Çalışmamızda koroner arter baypas greft cerrahisi geçiren diyabetik hastalarda sevofluranın miyokard fonksiyonları üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.

Yöntem:
Etik kurul ve hastaların yazılı onamları alındıktan sonra elektif koroner arter baypas greft cerrahisi planlanan ejeksiyon fraksiyonu %40'ın üzerinde olan 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastanın koroner arter cerrahisi geçirmiş olması, ameliyata eşlik eden kapak tamiri ya da anevrizma rezeksiyonu, kararsız göğüs ağrısı ya da kapak hastalıklarının varlığı dışlanma kriterlerini oluşturdu. Oral antidiyabetikler operasyondan 2 gün önce kesilerek insülin başlandı. ACE blokerleri hariç tüm kardiyak ilaçlara ameliyat sabahına kadar devam edildi. Diyabetik (n=16) ve diyabetik olmayan (n=16) iki grup hastada anestezi indüksiyonu remifentanil infüzyonu ve midazolam ile sağlandı. Anestezi idamesinde remifentanil ve sevofluran kullanıldı. Kan şekeri 120-180 mg/dL arasında tutuldu. Kardiyak fonksiyonlar perioperatif ve postoperatif 24 saat sürekli kardiyak output kateteri ile izlendi. Miyokardiyal hücre hasarı troponin T ve kreatin kinaz MB ile değerlendirildi. Preoperatif, kros klempin 20.dakikası, kardiyopulmoner baypas sonu ve postoperatif 6. saatte MDA, IL-6 ve TNFalfa değerleri ölçüldü. Kanülasyon sırasında, kros klempin 20. dakikasında ve kros klemp kalktıktan 20 dakika sonra alınan atriyal biyopsiler ışık mikroskobunda değerlendirildi. Verilerin karşılaştırılmasında ki-kare, korelasyon, mann whitney U, wilcoxon testi veya fisher exact test kullanıldı.

Bulgular:
Her iki grupta da demografik veriler, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri benzer bulundu. İki grup arasında ST segment değişikliği, aritmiler, CKMB ve troponin T düzeyleri bakımından fark gözlenmedi. Hemodinamik veriler benzerdi. MDA, TNF alfa değerlerinde meydana gelen değişiklikler anamlı değildi. IL-6 değerleri reperfüzyon döneminde daha fazla olmak üzere iskemi ve reperfüzyon dönemlerinde anlamlı artış gösterdi. Kros klemp öncesi alınan atriyal biyopsilerde her iki grupta da %2-10 arasında değişen yağlanma tespit edildi. Diyabetik grupta çok fazla, diyabetik olmayan grupta bazı olgularda olmak üzere intertisyel bağ doku artışı, fibrozis görüldü. İskemi ve reperfüzyon dönemindeki bulgular kros klemp öncesi ile benzerdi. Her iki grupta da mortalite gözlenmedi.

Sonuç:
Sevofluran anestezisinin kan şekeri kontrolü ile birlikte diyabetik hastalarda da miyokardiyal fonksiyonların korunmasında yararlı olduğu söylenebilir.