SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-16

KAZANCI D, SOYBİR N, TURAN S, KÜÇÜKER Ş, ÖZGÖK A

 

İNTRAKORPOREAL SOL VENTRIKÜL ASIST DEVICE TAKILMASI ESNASINDA TEE DENEYİMİMİZ

TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

GİRİŞ:
Dilate kardiyotomi sol ventrikül dilatasyonuna sekonder sistolik disfonksiyonla karakterize bir klinik durumdur. Genetik, viral ve immün sisteme bağlı faktörler patofizyolojisinde yer almaktadır. İleri düzeyde kalp yetmezliğine sebep olabileceğinden hastalar düzenli takipte olmalıdır. Sol ventrikül disfonsiyonunun getirdiği miyokard pompa işlev bozukluğu hastayı kardiyak transplantasyon gereksinimine kadar götürebilmektedir.Bu olguda sol ventrikül asist cihazı takılması gereken ileri derecede dilate kardiyomiyopatili hastanın operasyonunun intraoperatif TEE ile takibini ve cihazın takılması esnasında TEE nin yol göstericiliğinin altını çizmeyi amaçladık.

OLGU:
21 yaşında erkek hasta ÜSYE sonrası kronik öksürük şikayeti ile hastanemize başvurdu. Yapılan direk grafide kardiyak genişleme nedeniyle transtorasik EKO planlandı. TTE bulguları ejeksiyon fraksiyonunun % 10-15 olduğunu göstermekteydi. EKG de LBBB mevcuttu. Hastanın klinik durmunun kötüleşmesi nedeniyle kardiyak transplantasyon hemen mümkün olmadığından LVAD takılması planlandı. Anestezi indüksiyonu başarıyla tamamlandıktan sonra hastaya TEE uygulandı. İntrakorporeal LVAD takılması esnasında cihazın konumlandırılması ve fonksiyonu açısından sürekli TEE monitorizasyonu ile cerrahi ekip bilgilendirildi. Hasta kalbi kardiyopulmoner baypasda kros-klemp altında iken sol ventrikül apeksine Heart Asist 5 LVAD cihazı yerleştirildi.LVAD debisi 4 lt/dakika ya yükseltildi .Cihaz takılımını takiben hastaya inhalasyon NO 2o ppm, Milrinon 0.5 mikrogram/dakika ve Dopamin 7.5 Mikrogram/dakika başlandı. Heparinizasyon tam reverse edildi. KPB dan çıkışı takiben hasta yoğun bakım ünitesine çıkarıldı.

SONUÇ:
İntraoperatif TEE deneyimli ellerde kullanıldığında operasyona destek olduğu gibi LVAD uygulanmasında kardiyak fonksiyonların sıkı takibini sağlamaktadır. Bu vakada cihazın konumunun ve çalışmasının denetimi büyük önem içermekte idi. Hastanın TEE monitorizasyonu sayesinde intraoperatif ve postoperatif istenmeyen olaylardan korunması hem cerrahi ekibe hem de anestezik girişimlerin yönlendirilmesine büyük katkı sağlamaktadır.