SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-14

KÜÇÜKCERİT T.Ş, YILMAZ M, FINDIK O, BALCI C, KOÇOĞULLARI C.U

 

AÇIK KALP OPERASYONU GEÇİREN FRİEDREİCH ATAKSİLİ HASTAYA ANESTEZİK YAKLAŞIM

DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ
DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ

Giriş ve Amaç:
Friedreich Ataksisi, otozomal resesif aktarılan ve sporodik olgularında görüldüğü bir herediter ataksidir. I ve II motor nöron hastalığı olarak da kabul edilmektedir. En sık şikayet ataksi olmasına rağmen dizartri, nistagmus ve kas güçsüzlüğü de görülür. Hastaların %10-50'sinde hipertrofik kardiyomiyopati gözlenebilmektedir. Hastaların çoğu kardiyak (ileti bozuklukları) ve solunum (kifoskolyoz) yetmezliğine bağlı kaybedilir. Bu olguyu sunmamızın amacı; Açık kalp operasyonu geçirecek Friedreich Ataksili bir hastada seçilebilecek anestezi yöntemini, nöromuskuler bloker ilaçların etkilerini ve intra-postoperatif yaşanılacak komplikasyonları tartışmaktır.

Olgu Sunumu:
33 yaşında erkek hasta. 15 yaşında bacaklarda ilerleyen güç kaybına bağlı Friedreich Ataksisi tanısı konulmuş. Paraparezi, dizartri, pes kavus ve nistagmusu var. Göğüs ağrısı ve taşikardi nedeni ile hastanemize başvuran hastanın EKG' sinde kronik atriyel fibrilasyon ritmi mevcut. Yapılan EKO ve TE de sol atriyel kitle saptanması nedeni ile operasyon kararı alındı. Anestezi indüksiyonunda propofol, fentanil, roküronyom ve midozolam kullanıldı. Anestezi idamesinde tekrarlayan dozlarda midozolam, fentanil ve roküronyum yapıldı. Volatil anestezik olarak sevoflorane kullanıldı. İndüksiyon sonrası santral venöz ve pulmoner kateter yerleştirildi. Perfüzyon başladıktan sonra antegrad kardiyopileji ile kalp arrest edildi. Retrograd kardiyopileji ile de idamesi yapıldı. Kros klemp kalktıktan sonra ritim sorunu olan hastaya yapılan 100mg lidokaine ilave 150mg amiadaron yapıldı. Perfüzyondan inotrop desteği ve atriyel fibrilasyon ritmi ile çıkıldı. Hasta yoğun bakımda 6. saatte ekstübe edildi. İnotrop desteği 2. günde tamamen kapatılan ve servise eksterne edilen hasta operasyon sonrası 7. günde taburcu edildi.

Tartışma / Sonuç:
Friedreich Ataksili hastalarda genel anestezi uygulamasında hemodinaminin stabil seyretmesi önemlidir. Genel anestezi planlanırken dikkat edilecek en önemli nokta kas gevşeticilerin kullanımıdır. Depolarizan kas gevseticilerden süksinilkolinin kullanımı denerve kas hücrelerinden potasyum salınımı yoluyla hiperkalemik yanıt oluşturması nedeniyle kaçınılmaktadır. Nondeporizan kas gevşeticilerde ise normale yakın sonuçlar alınmıştır. Volatil anesteziklerin kas gevşeticileri potansiyelize ettiği bilinmekle beraber derlenmeye etkisi yoktur. Bizim olgumuzda intra-postoperatif bir komplikasyonla karşılaşmadık, postoperatif uyanma ve ekstübasyon süresinde uzama görülmedi. Sonuç olarak Friedreich Ataksisi gibi nöromuskuler hastalıklarda hastaların preanestezik bakısında nörolojik, kardiyak, pulmoner ve endokrin bozukluklar açısından iyi değerlendirilmeli, intro-postoperatif hemodinami iyi bir monitorizasyon ve mümkünse TOF-GUARD cihazı ile nöromüsküler blok derecesi takibi yapılması gerektiği kanaatindeyiz.