SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-13

NURAÇ H, KUDSIOĞLU T, YAPICI N, ERENLER F, ERDEM A, AYKAÇ Z

 

PEDİYATRİK KARDİYAK KATETERİZASYONDA KETAMİN–MİDAZOLAM İLE REMİFENTANİL-MİDAZOLAM KULLANILMASININ SEDASYON VE HEMODİNAMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

DR. SIYAMI ERSEK GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHISI MERKEZI EAH, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI
DR. SIYAMI ERSEK GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHISI MERKEZI EAH, PEDIYATRIK KARDIYOLOJI KLINIĞI

Konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda kateterizasyon sırasında anestezistin amacı, hastanın girişim sırasında hareketsizliğini, sedasyonunu ve kardiyovasküler açıdan stabil olmasını sağlamaktır. Çalışmamızda rutinde kullanmakta olduğumuz ketamin-midazolam ile işlem sonrası hızlı derlenmeyi sağlayan ve analjezik etkisi kısa süren remifentanili-midazolam kombinasyonlarının birbirlerine göre hemodinami, sedasyon ve derlenme üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntem:
Çalışmaya hastane etik kurulu onayı sonrası, haziran-ağustos 2011 ve tarihleri arasında kalp kateterizasyonu işlemi uygulanacak ASA II/III olan 3 ay-10 yaş arası 100 pediyatrik hasta ardışık ve rastgele olarak çalışmaya dahil edildi Çalışma öncesi çocukların ebeveynlerine ayrıntılı bilgi verilerek onamları alındı. EKG, SPO2, noninvaziv arteriyel basıncı ile monitoize edildiler. Sedasyon Modifiye Ramsey skalası ile değerlendirildi. İki hasta grubu; Grup I (n=50) ketamin 1mg/kg İV, Grup I (n=50) 0.1 µkg-1dk-1 İV remifentanil infüzyonu uygulanacak şekilde belirlendi. Her iki gruptaki hastaların premedikasyon öncesi verileri kaydedildikten sonra, premedikasyonları 0.05-0.1mgkg-1 İM midazolam ile sağlandı. Premedikasyondan 5 dk sonra SAB, DAB ve OAB, KAH, SaO2 ve sedasyon skorları, ayrıca 15 dk aralarla hemodinamik veriler ve ek ilaç ve doz gereksinimleri kaydedildi. Hastaların derlenme verileri Modifiye Steward Skalasıyla ölçüldü. İstatistik değerlendimede (SPSS 17.0); Pearson, Ki-Kare, Mann Whitney U testler kullanıldı(p<0,05)

Bulgular:
OAB, KAH grup II'de grup I'e göre anlamlı düşüktü(p<0,01). Remifentanil infüzyonu verilen olgularda derlenme hızlı ve konforluydu (Şekil). 0.1 µkg-1dk-1 dozunda remifentanil infüzyonu hastaların sadece %16'sında bradikardi ve daha az oranda hipotansiyona neden oldu. Ketamin uygulanan hastalarda ek ilaca daha fazla gereksinim duyuldu.

Sonuç:
Pediyatrik kalp kateterizasyon girişimlerinde yıllardır hastaya en iyi sedasyonu ve konforu sağlayan, en az yan etkiye sahip ilacın ya da kombinasyonların hangisi olduğu hala tartışılmaktadır. Sonuçta; ketamine alternatif olarak remifentanil infüzyonun midazolam ile birlikte yeterli sedasyon sağlayarak girişimi daha konforlu kıldığı ve daha kısa bir derlenme süreci sağlayarak rahatça kullanılabileciği kanısına vardık.