SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-12

KOÇYİĞİT M, AKPEK E.A, GÜLLÜ A.Ü, ALHAN C

 

AORT ANEVRİZMALARINDA ENDOVASKÜLER STENT İLE ONARIMDA ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

ACIBADEM MASLAK HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ BÖLÜMÜ
ACIBADEM MASLAK HASTANESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ BÖLÜMÜ
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD.
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ AD.

Aorta anevrizmalarının anjiyo laboratuvarlarında endovasküler stent ile onarılması ameliyathane dışı anestezi pratiğimizde yeni bir uygulama alanı oluşturmuştur. Bu çalışma ile hastanemizde endovasküler aorta stenti uygulaması yapılan hastalardaki anestezi deneyimimizi sunmak istedik.

Yöntem:
Aralık 2009- Şubat 2012 tarihleri arasında endovasküler stent ile aorta anevrizma tamiri yapılan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, endovasküler işlemin tipi, anestezi yönetimi, işlem sırasındaki ve sonrasındaki komplikasyonlar ve taburculuk süreleri incelendi.

Bulgular:
Toplam 29 hastaya (5 kadın, %17 ve 24 erkek, %83) endovasküler stent işlemi uygulandı. Yaş ortalaması 67,9 ± 8,4 yıl idi. 5 hasta torakal, 3 hasta torakoabdominal ve 21 hasta abdominal aort anevrizmasına sahipti. Altı hasta ruptüre anevrizma (4 torakal ve 2 abdominal) tanısı ile acil koşullarda ameliyata alındı. İki hastada hibrid girişim yapıldı. 24 hastada hipertansiyon, 5 hastada DM, 6 hastada KOAH öyküsü vardı. Hastalardan 7'si daha önceden KABG ve biri David operasyonları geçirmişti. Anjiyo laboratuvarında standard monitorizasyona ek olarak tüm hastalarda invaziv arteriyel kan basıncı ve 23 hastada santral venöz basınç monitorizasyonu yapıldı. Tüm hastalara genel anestezi uygulandı. Bir hastaya TEE uygulandı. Torakoabdominal aorta anevrizmalı bir hastaya lomber drenaj kateteri yerlestirildi. Ameliyat süresi 134,8 ± 31,6 dak idi. 3 hastaya kan transfüzyonu yapıldı. 4 hasta entübe olmak üzere tüm hastalar yoğun bakım ünitesine transfer edildi, YBÜ ve hastanede kalış süreleri sırasıyla 22,9±34,8 saat ve 4,3±1,5 gündü. Abdominal aort anevrizma tamiri yapılan 1 hastaya 10 gün sonra femoral embolektomi ve femorofemoral bypass yapıldı. Hibrid girişim ile torakoabdominal anevrizma tamiri yapılan 1 hasta ise emboli nedeni ile postoperatif 37. saatte eksitus oldu.

Sonuç:
Aort anevrizmalarının endovasküler stent ile tedavisi konvansiyonel yönteme göre daha kısa hastane kalış süresi, düşük morbitide ve mortaliteye sahip olmasından dolayı yaygınlaşmaktadır. Anestezi yönetimi ise daha kısa cerrahi süreler ve daha az invaziv yaklaşıma rağmen tüm olasılıklara yönelik hazırlık ve yönetimi kapsamalıdır.