SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-10

ÖZGÖK A, KAZANCI D, SELÇUK G, AYDIN Y

 

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİDE PERİOPERATİF STATİN KULLANIMININ ETKİNLİĞİ

TÜRKIYE YÜKSEK İHTISAS E. VE A. HASTANESI ANESTEZI VE REANIMASYON KLINIĞ
TÜRKIYE YÜKSEK İHTISAS E. VE A. HASTANESI ANESTEZI VE REANIMASYON KLINIĞI

Amaç:
Statinler KAH saptanmış olan hastalarda ve KAH için yüksek risk taşıyan hastalarda hayat kurtarıcı potansiyele sahiptir. Statinler HMG CoA redüktaz enzimini reversibl olarak inhibe ederek mevalonat yoludenilen kolesterol biyosentezini inhibe etmekte, bunun sonucunda plazma total kolesterold düzeyi ve LDL kolesterol düzeyi azalmakta, ayrıca hepatik LDL reseptör aktivitesindeki artışla birlikte LDL'nin karaciğer tutulumu da artmaktadır . Kullanılan statin ve dozuna bağlı olarak LDL kolesterol düzeylerinde % 18–55 arasında düşme gözlenmiştir .Statin tedavisi ile LDL-kolesterolün hedef değerlere indirilmesi özellikle ven grefti hastalıklarını önlemede ve greft ameliyatının başarısını artırmada önemli bir faktör olarak görülmektedir.Bu çalışmada amacımız hastanemizde açık kalp cerrahisi planlanan hastalarda perioperatif akut veya kronik statin kullanımının moratalite, morbidite ve organ sistemleri üzerine etkilerini araştırmaktır

Yöntem:
Hastanemizde açık kalp cerrahisi planlanmış hastalar randomize olarak ameliyathaneye girişlerini takiben sorgulandı .Hastaların demografik verileri, cerrahi tipi, preoperatif statin kullanım hikayeleri, laboratuar tetkikleri, perioperatif organ sistemlerinin ayrıntılı değerlendirmesi yapılarak veriler toplandı. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldı ve 185 hastanın bulguları çalışmaya dahil edildi.

Bulgular:
Analizler statin kullanmayan (n=64), kronik kullanan(n=89) ve akut kullanan (n=32) olmak üzere 3 grup arasında yapılmıştır. Demografik verilerde gruplar arası anlamlı fark yoktur.. EKG de yeni iletim defekti statin kullanmayanlarda hem akut hem de kronik kullananlara göre daha yüksek bulunmuştur(p= 0,014 ve p=0.001). Preoperatif ALT,AST ve GGT değerleri yönünden gruplar arası fark olmamasına rağmen postoperatif GGT değerleri statin kullanmayanlarda diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,018) Günlük statin dozu arttıkça hastaneden sağ olarak taburcu edilme şansı da istatistiksel anlamlı olarak artmaktadır (p=0,021). Akut statin kullanan grupta günlük doz azaldıkça 30 gün içerisinde exitus olma riski de istatistiksel anlamlı olarak artmaktadır (p=0,010). Cerrahi sonrası Beta Bloker kullanımının sadece 30 günlük mortaliteyi azalttığı görülmüştür (p=0,043)

Sonuç:
Bizim çalışmamızda statin kullanımı EKG de yeni iletim defekti oluşumunu engellemiştir. Postoperatif GGT artışını engellemiştir. Statin dozu arttıkça mortalitede azalma gözlenmiştir. Bu nedenle perioperatif statin kullanımının kardiyak hastalarda yararlı olduğunu düşünmekteyiz.