SÖZLÜ BİLDİRİLER    
         
 
 

S-1

ÖZTÜRK T, ONUR E, CERRAHOĞLU M, ÇALKAN M, CANAN S, ÇİVİ M

 

KORONER ARTER CERRAHİSİNDE FARKLI REPLASMAN SIVILARININ HÜCRESEL İMMUNİTE VE SİSTEMIK İNFLAMATUAR YANIT ÜZERİNE ETKİLERİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ BİYOKİMYA ABD.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KALPDAMAR CERRAHİSİ ABD.

Yeni jenerasyon HES 130/0.4 un, daha düşük molekül ağırlığı ve molar substitüsyon oranı nedeni ile hemostazisi etkilemediği bildirilmiştir. Gelatin, hemostazise etkisinin daha az olması ve günlük kullanım miktarının sınırsız olmasına rağmen, sık görülen alerjik reaksiyonlara sahiptir. Gelatin infüzyonunun, nötrofil sayılarını ve monositin fagositik aktivitesini azalttığı bildirilmiştir.

Açık kalp cerrahisi sonrası gelişen organ işlev bozukluklarından, KPB ile gelişen proinflamatuar ve anti inflamatuar sitokinler sorumlu tutulmaktadır.

Bu çalışmanın primer amacı, akut normovolemik hemodilüsyon uygulanan koroner arter cerrahisi olgularında HES (130/0.4) ve gelatin sıvılarının kardiyopulmoner baypas sonrası erken dönemde inflamatuar yanıt ve hücresel immunite üzerine etkisini karşılaştırmaktır. Sekonder amacı ise bu etkinin postoperatif dönemde çoklu organ fonksiyon bozukluğu ve hastanede kalış süresi üzerine etkisini araş

Yöntem:
İntraoperatif ve post operatif kullanılacak volum genişletici sıvılara göre olgular iki gruba randomize edildi. İntaropeartif akut normovolemik hemodilüsyon uygulandı.

Grup HES (n=10):HES ( % 6, 130/0.4 kDalton, Voluven®, Fresenius Kabi, Bad Homburg, Germany).

Grup gelofusin (n=10): Gelofusine®, B.Braun medical, Melsungen, Germany).

Çalışma kan örnekleri, T0: Anestezi indüksiyonu sonrası, T1: kardiyopulmoner baypas sonrası 2. saat, T2: KPB sonrası 12. saat, T3 KPB sonrası 24.saat, T4: KPB sonrası 48. saatte alındı. TNF-α, IL-6, IL-8 ve IL-10 (ELİSA) ve CD4+, CD8+, CD11b+ CD1656+, T lenfosit (flow sitometri) çalışıldı. Gruplar tekrarlayan ölçüm varyans analiz (ANOVA), Tukey HSD ve Mann-Witney U test ile karşılaştırıldı.

Bulgular:
TNF alfa, IL6, IL10, CD4+ , CD1656+, CD11b+ ve total lenfosit düzeyleri gruplarda farklılık göstermedi. (p>0.05). IL-8 düzeyleri gelofusin grubunda KPB sonrası 2. saatte anlamlı olarak daha yüksek(p=0.004) idi. Eritrosit transfüzyon gereksinimi gruplarda benzerdi (p>0.05). Gelofusin grubunda hastanede kalış süresi daha uzun idi (p<0.01). Gelofusin grubunda üç hastada yara yerinde enfeksiyon ve sternumda hareketlilik vardı(p>0.05).

Sonuç:
Sonuç olarak, akut normovolemik hemodilüsyon uygulanan kardiyak cerrahi olgularında gelofusin replasman sıvısı HES' e göre anlamlı olarak daha yüksek proinflamatuar (IL8) yanıta neden oldu.