POSTERLER    
         
 
 

P-7

POLAT O, ERTEN A, DEMİRKAN A, GÜNALP M

 

VİTAMİN KANTAGONİSTİNE BAĞLI KANAMADA HIZLI VE GÜVENLİ KONTROL; PROTROMBİN KOMPLEKS KONSANTESİ; OLGU SUNUMU

ANKARA ÜNIVERSITESI IBNI SINA HASTANESI ACIL SERVIS ANABILIM DALI

Giriş:
Warfarin kullanımına bağlı antikoagulan etki hızlı bir şekilde hastanın medikal durumunu değiştirerek mortalitesini arttırabilmektedir. Eşlik eden komorbid hastalıklar nedeniyle tedavideki mevcut durum pıhtılaşma veya kanama yönünde değişebilmektedir. Vakada vitamin K antagonistine bağlı gelişen kanamada Protrombin Kompleks Konsantresi (PCC) [CofaktınR] hızlı, etkin ve güvenli bir seçenek olarak kullanımı sunulmuştur.

Olgu:
79 yaşında kadın hasta acil servise bilinç bulanıklığı ve konuşma bozukluğu nedeniyle getirildi. İlk değerlendirmede vital bulgular ve kan şekeri normal sınırlardaydı. Hastanın öz geçmişinde 2 ay önce serebrovasküler olay (SVO) geçirdiği, hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği ve aort anevrizması(tromboze) nedeniyle takip edildiği öğrenildi. Hasta SVO ön tanısıyla kabul edilerek monitörize edildi. Eş zamanlı nörolojiye konsulte edilerek kranial tomografi çekildi ve tomografisinde sol frontal bölgede 4*3 cm boyutlarında hemorajik alan ve 5 mm orta yapılarda sağa şift izlendi. Kanama profilinde International Normalised Ratio (INR);18 olarak tespit edildi. Hastanın ilk ve acil müdahaleleri yapıldıktan yarım saat sonra PCC yapıldı. Bu sürede hastaya intravenöz 10mg K vitamini ve bir ünite Taze Donmuş Plazma (TDP) verildi. Ardından toplam 30 ml(250 IU/10 mL) PCC verildi ve yarım saat sonraki INR değeri 1,27 olarak tespit edildi. Böylece INR değeri normal sınırlara ulaştırıldı ve hastada komplikasyon izlenmedi

Sonuç;:
Vitamin K antagonistine bağlı gelişen hayatı tehdit eden kanamalarda; PCC ve/veya vitamin K ile vitamin K ve TDP kıyaslamasında PCC yalnız ve/veya vitamin K ile beraber kullanımının kanama kontrölü açısından TDP'ye üstün olduğu belirtilmektedir. Bu durumlara ek olarak fazla sıvı yüklemesi yapılmaması gereken bir komorbiditesi varsa o zaman protrombin kompleks konsantresi ile çok kısa sürede kanama kontrolü sağlanabilmektedir. Bu sonuçlarla oral antikoagülan kullanan ve INR değeri yükselmiş vakalarda PCC'nin etkili bir tedavi olduğu gözlendi. Sistematik bir yaklaşımla geniş vaka serilerinde sonuçların değerlendirilmesi, ileri dönem de oral antıkoagulan kanama müdahalelerinde PCC'lerin önemli biryeri olduğu görüşünü ortaya koyabilecektir.