POSTERLER    
         
 
 

P-56

ERGÜN S, GÖKÇAL F, ÇÖĞÜRLÜ O, MUTLUER G, KAPAN M

 

KANAMA RİSKİ YÜKSEK CERRAHİ BİR OLGUDA İNSAN PROTROMBİN KOMPLEKSİ (COFACT®) KULLANIMI: OLGU SUNUMU

İ.Ü CERRAHPAŞA TIP FAK. GENEL CERRAHİ ABD

GİRİŞ:
Warfarin antikoagülan tedavi amaçlı en sık kullanılan ilaç olup bu ilacı kullanan hastalarda görülen en önemli komplikasyon kanamadır. Oral antikoagulan kullanan hastalarda kanamayı önlemek için K vitamini, Taze Donmuş Plazma ( TDP) ve İnsan Protrombin Kompleksi ( Cofact) kullanılmaktadır. Ağır kanamalarda, cerrahi veya girişimsel işlem yapılacak hastalarda antikoagülan etkinin hızla düzeltilmesi gerekmektedir. Bu olgu sunumunda antikoagülan tedavi alan mekanik ikterli bir olguda, yapılacak endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERKP) öncesi, Cofact kullanımını ve etkinliğini sunmayı amaçladık.

OLGU:
Sarılık, kaşıntı şikayetleriyle yapılan tetkiklerinde pankreas başı tümörü tanısı alan, özgeçmişinde hipertansiyon, mitral kapak yetmezliği ve atrial fibrilasyon olan ve bu nedenle warfarin kullanan 61 yaşında kadın olgu incelendi. Fizik muayenede mekanik ikter ve ekimozlar mevcuttu. Laboratuar incelemede total bilirubin: 27, direk bilirubin: 18,International Normalised Ratio (INR) değeri ölçülemeyek kadar yüksekti ( >10). İnternal biliyer drenaj amaçlı ERKP planlanarak K. vit, TDP tedavisine başlandı. 24 saat sonraki kontrol INR değeri tekrar ölçülemeyek kadar yüksekti. Hastaya COFACT 250IU/10 mL 9 flk 45 dk da damariçi infüzyon şeklinde verildi. 1 saat sonra INR değeri: 1.15 ölçüldü. Hastaya planlanan ERKP işlemine alınarak sfinkterotomi ve koledoğa stent yerleştirilmesi yapıldı. İşlem sırasında, sonrasında herhangi bir komplikasyon gözlenmedi.

Sonuç olarak; Oral antikoagulan kullanan, INR değeri yüksek, kanamaya eğilimli, cerrahi veya girişimsel işlem gerektirecek hastalarda COFACT tedavisi hızlı, etkin ve güvenli bir şekilde kullanılabilir