POSTERLER    
         
 
 

P-49

ERDEM A, OZLU M.F, OZTURK S, AYHAN S.S, TEKELİOGLU U.Y, YAZICI M

 

KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ TECRÜBELERİMİZ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. BOLU
ABANT İZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI KARDİYOLOJİ A.D. BOLU

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (KRT) son yıllarda giderek artan, uygun hasta gruplarında çok olumlu sonuçlar elde edilen yeni bir tedavi uygulamasıdır. İşlemin zorluğu ve yüksek maliyet oranları uygulanımda kısıtlılığa neden olmaktadır. Biz bu çalışmada, KRT uygulamalarımız değerlendirildi.

Yöntem:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi, Kardiyoloji Anabilim Dalında Ocak 2011 – Mart 2012 tarihleri arasında KRT uygulanan 11 hasta (4 kadın, 7 erkek; ort. yaş 59.5 yıl; dağılım 52-73 yıl) incelendi.

Bulgular:
Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi, dilate kardiyomiyopati (n=4) ve iskemik kardiyomiyopati (n=7), nedeniyle uygulandı. Ortalama yara iyileşme süresi 7.2 gün idi. Hastaların 1 tanesinde hematom gelişmesi nedeniyle boşaltma işlemi uygulandı. Enfeksiyon, pnömotorax vb. komplikasyonlar gelişmedi. İşlem öncesi hastaların ortalama ejeksiyon fraksiyonu 36,2±8,3 iken , hastaların ortalama 6. Ay kontrollerinde bu 41,3±7,5 olarak saptandı.(p<0,05)

Sonuç:
KRT uygulaması, maliyetinin yüksekliği, işlemiz zorluğu ve uygulama esnasında oluşabilecek komplikasyonlara rağmen tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.