POSTERLER    
         
 
 

P-48

TEKELIOGLU U.Y, YILDIZ I, AKKAYA A, DEMIRHAN A, BAYIR H, KOCOGLU H

 

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE TAKILAN SANTRAL VENÖZ KATETERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ABANT İZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON A.D. BOLU

Santral venöz kateter (SVK) endikasyonu olan hastalarda, perkütan yaklaşımla yerleştirilen kateterlerin, sonrasında portatif röntgen cihazı ile yerleşim yerleri, malpozisyonları ve gelişen komplikasyonları değerlendirildi.

Yöntem:
Eylül 2011-Mart 2012 tarihleri arasında SVK takılan, yaşları 45-90 arasında değişen, ASA risk değerlendirmesi III-IV olan toplam 84 hastanın kateter için tercih edilen yeri, kateter ucunun lokalizasyonu ve gelişen komplikasyonlar değerlendirildi. Kateter ucunun, sağ trakeobronşiyal açının 2-3 cm altında ve kardiyak siluetin sağ üst kısmında olması planlandı. Bu yerleşimin dışındaki pozisyonlar malpozisyon olarak değerlendirildi. Malpozisyon olarak değerlendirilen kateterler kılavuz tel yardımıyla tekrar takılıp kontrolü PA AC grafisi ile yapıldı. Tüm kateter takma işlemi standart steril şartların uygulanmasından sonra 3 yıllık deneyimli anesteziyoloji ve reanimasyon dalında eğitim gören asistanlar tarafından gerçekleştirildi.

Bulgular:
CVK takılan toplam 84 hastanın 51'inde sağ internal juguler ven, 2' sinde sol internal juguler ven, 25'inde sağ subklaviyan ven, 3'ünde sol subklaviyan ven ve 3'ünde de femoral ven girişim yeri olarak tercih edildi. İşlem sonrası kateterlerin 25' inde (% 29,7) kateter ucunun yanlış yerleşimde olduğu tespit edildi. Bu işlemlerden 16 (%64) tanesi sağ internal juguler, 6 (%24) tanesi sağ subklaviyan ven, 1(%4) tanesi sol subklaviyan ven, 2(%8) tanesi de sol internal juguler ven idi. Yanlış yerleşimli kateterlerden birisi sağ internal juguler venden- sağ subklaviyan vene, bir tanesi sol subklaviyan venden-sağ subklaviyan vene yönlenmiş idi. Olgularımızın 2' sinde (%2,4) pnömotoraks gelişti. İki olgunun yaklaşım yeri de sağ subklaviyan ven idi. Kateter işlemi gerçekleştirilen hastalarımızda başka ek komplikasyon gelişmedi.

Sonuç:
SVK işlem komplikasyonlarının erken dönemde tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla işlem sonrası PA AC grafisinin çekilip, kateter ucunun yerinin doğrulanması gerekmektedir. Çalışmamızda malpozisyon olarak değerlendirdiğimiz olguların yüksek oranda olmasını, 20 cm uzunluğunda üretilen kateterlerin işlem sırasında tamamının damar içine yerleştirilmesinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.