POSTERLER    
         
 
 

P-47

IŞIL C.T, GÖKER G, KOÇYİĞİT Ö.I, BAKIR İ

 

ERİŞKİN KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ HASTALARINDAN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMALAR VE ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIK DURUMLARI

ISTANBUL MEHMET AKİF ERSOY GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitelerinde kritik hastaların, ileri teknolojik araç ve çeşitli invaziv girişimlerle yaşam şansları artmıştır. Ancak bu hastalarda hastane infeksiyonu gelişme riski yüksektir. Bu ünitelerde majör kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda endotrakeal entübasyon, mekanik ventilasyon, trakeostomi, periferik ve santral intravasküler kateterler, üretral ve nazogastrik sonda gibi rutin invazif işlemler uygulanmaktadır. Yoğun Bakım Üniteleri antimikrobik maddelerin en çok kullanıldığı birimlerdir ve gelişen infeksiyonlarda dirençli suşlara daha sıklıkla rastlanmaktadır. Neticede yatış süresi uzamakta, tedavi giderleri artmakta, morbidite ve mortalite yükselmektedir. Bu araştırmada kardiyovasküler erişkin grubu yoğun bakım hastalarında infeksiyona/kolonizasyona neden olan mikroorganizmaların sıklığı ve antibiyotik duyarlılık durumlarının tespiti amaçlanmıştır.

Yöntem:
Erişkin kardiyovasküler yoğun bakım ünitemizde 27 Mayıs 2009 - 29 Şubat 2012 tarihleri arasında 2849 postoperatif hastadan mikrobiyoloji laboratuarına gönderilen toplam 277 örnek rutin mikrobiyolojik yöntemlerle incelenmiştir. İnfeksiyon/kolonizasyon etkeni olarak değerlendirilen tüm mikroorganizmaların antimikrobik maddelere duyarlılığı Clinical and Laboratory Standards Institute (M100-S20)'nin önerileri doğrultusunda araştırılmıştır.

Bulgular:
111 örnekte üreme saptanmıştır. Bakteriler 79, mayalar ise 32 örnekten izole edilmiştir. İzole edilen bakterilerin %72'sinin Gram negatif, %28'sinin Gram pozitif olduğu saptanmıştır. Gram negatif bakterilerin içinde %52 oranında nonfermentatif gram negatifler yer almaktadır ve Pseudomonas cinsi ile Acinetobacter cinsi önde gelmektedir. Nonfermentatif grubun en çok aminoglikozitlere, daha sonra ikinci ve dördüncü kuşak sefalosporinlere ve üçüncü sırada piperasilin-tazobactama duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Gram pozitif bakterilerin %77'si Stafilokok cinsi olarak saptanmıştır ve 17 Stafilokok cinsi bakteriden %62'sinin metisiline dirençli koagülaz negatif stafilokok (MRKNS) olduğu tespit edilmiştir. MRKNS'lerin en fazla glikopeptidlere, ikinci sırada tobramisine ve üçüncü sırada kotrimaksazole duyarlı olduğu saptanmıştır.

Sonuç:
Erişkin kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinden gönderilen örneklerden % 40 oranında çeşitli mikroorganizmalar izole edilmiştir. En sık izole edilen mikroorganizmanın Candida albicans, ikinci sırada Pseudomonas cinsi bakteri ve üçüncü sırada MRKNS olduğu tespit edilmiştir. Gram negatif bakterilerden dokuz Acinetobacter suşunun tümünün çoklu dirençli bakteri olduğu saptanmıştır; sadece kolistin direnci saptanmamıştır. Gram pozitif bakterilerden stafilokoklarda glikopeptid grubu antibiyotiklere duyarlılığın azalması veya direnç gelişimi tespit edilmemiştir, ancak beş enterokok cinsi bakteriden birisi vankomisine dirençli olarak saptanmıştır.