POSTERLER    
         
 
 

P-40

ÖNAL İ.Ö, SALMAN A.E, ŞİMŞEK E, ÇELİKSÖZ M, YETİŞİR F, KATIRCIOĞLU S.F

 

4 OLGU İLE AORT DİSEKSİYONU

ETLİK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REA. KLİNİĞİ
ETLİK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ
ETLİK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KALP DAMAR CERRAHİSİ KLİNİĞİ

Giriş:
Aort diseksiyonlu olgular acil müdahaleyi gerektirirler ve hayati tehlikeye sahiptirler.Tedavi edilmemiş çıkan aort diseksiyonlu olguların her saat için mortalitesi %1-2 oranında artmaktadır.Aort diseksiyonu,yaşamı tehdit eden,ani göğüs ve/veya bel ağrısı ile karakterize bir hastalıktır.Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır ve sıklıkla 50 yaş üzerinde görülmektedir.

Amaç:
Bu olgu serisinde hastanemizde aort diseksiyonu tanısı alan ve acil ameliyata alınan 5 olguyu sunmayı amaçladık.

Olgu1:
Önceden bilinen HT'u olan 46 yaşındaki bayan hasta sırt ve göğüs ağrısı ile acil servise başvurdu,toraks BT'de akut tip 1 diseksiyon saptandı,acil şartlarda ameliyata alınan hasta şifa ile taburcu edildi.

Olgu2:
51 yaşında bayan hasta,sırt ve göğüs ağrısı ile başvurduğu acil serviste çekilen toraks BT'de tip 1 diseksiyon saptandı.Acil şartlarda ameliyata alınan hasta şifa ile taburcu edildi.

Olgu3:
31 yaşında erkek hasta,3 gün önce başlayan ani göğüs ağrısı ile acil servise başvurmuş,yapılan tetkiklerinde patoloji saptanmaması üzerine önerilerle taburcu edilmiş.Daha sonra ani başlayan epigastrik ağrı ve ishal şikayetiyle acil servise başvuran hastaya çekilen toraks BT sonucu tip1 aort diseksiyonu tanısı konuldu ve acil şartlarda ameliyata alındı.Hasta şifa ile taburcu edildi.

Olgu4:
59 yaşında erkek hasta ani başlayan göğüs ve sırt ağrısı ile dış merkeze başvurmuş.Hasta ileri tetkik ve tedavi için hastanemize sevk edilmiş.Çekilen toraks BT'de tip 1 aort diseksiyonu saptandı ve acil ameliyata alındı.Hasta pompadan çıkamamış ve exitus olmuştur.
Tartışma:
Aort diseksiyonlu çoğu olgu hastaneye başvurmadan ve tanı konulmadan önce kaybedilir.Aort diseksiyonu şüphesi olan bir hastada hızlıca tanı yöntemlerine başvurulmalıdır.Aort diseksiyonu tanısı,olguların ancak %38.inde ilk değerlendirmede;%28'inde ise postmortem olarak konulabilmektedir.Tanı için öncelikle kolay ulaşılabilen invaziv olmayan yöntemler tercih edilmelidir.Tanının gecikmesi saatlik mortalitesini %1oranında artırmaktadır.Doğru ve hızlı tanı ölüm oranını %50'nin altına çekebilmektedir.Hastalığın mortalite oranı,özellikle çıkan aortayı tutan diseksiyonlarda ilk 24 saat için her saat başına %1 iken,bu oran 2. haftanın sonunda %75'e ulaşmaktadır.
Sonuç olarak,bu açıdan bazen atipik prezantasyonu da olabilen epigastrik ve göğüs ağrısıyla gelen hastalarda klinik şüphe tanı koymada ilk adımdır.