POSTERLER    
         
 
 

P-38

GÜNAYDINBAHAR İ, YAĞAR S, ERDEMLİ Ö

 

MAJÖR KALP DAMAR CERRAHİSİ YAPILMIŞ OLGULARDA COFACT DENEYİMİMİZ: OLGU SUNUMLARI

T.YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ

İnsan Protrombin kompleksi (İPK), pıhtılaşma faktörlerinden FII, VII,IX ve X içermektedir. Cofact® son jenerasyon İPK preparatlarından biridir, günümüzde kalp damar cerrahisinde farklı endikasyonlada kullanılmaktadır. Çalışmamızda Ağustos 2011-Mart2012 tarihleri arasında T.Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ameliyathanesinde ve yoğun bakımında, majör kalp damar cerrahisi operasyonları yapılmış 12 olguda cerrahi olmayan kanamalardaki deneyimlerimizi özetledik. Bu hastaların hepsinde cerrahi esnasında veya cerrahi sonrası yoğun bakım takiplerinde, cerrahi olarak durdurulma olanağı olmayan, spontan INR( International Normalized Ratio) yüksekliği olan, masif kan ve taze donmuş plazma (TDP) transfüzyonu gerektiren masif yaygın kanama mevcuttu. Bu hastalara acil koşullada, hastanın ağırlığı ve o anki INR düzeyine göre ayarlanmış dozlarda yavaş puşe ile İPK(Cofact®) uygulandı. Takiplerde hastaların INR düzeylerine göre tedavi düzenlendi.

OLGULAR:
2 hastaya ortotopik kalp transplantasyonu , 4 hastaya koroner baypas cerrahisi, 3 hastaya akut tip I aort diseksiyonu nedeniyle aort replasmanı, 1 hastaya torakoabdominal aort anevrizması nedeniyle aort replasmanı, 2 hastaya geniş vücut travması nedeniyle çoklu sistem müdahalesi ve damar tamiri yapıldı. 12 hastada da tam kan ve TDP transfüzyonu ve medikasyona rağmen kanamanın durmaması ve hastaların tıbbi durumlarının fazla volüm yüklenmesine uygun olmaması nedeniyle İPK tercih edildi. Hastaların uygulama öncesi INR düzeyleri ortalama 2,3 idi. 12 hastanın üç tanesi primer operasyondan çıktıktan sonra kanama nedeniyle tekrar operasyona alındı.Bu hastalarından birinde intra-aortik balon pompası (İABP), birinde ise ekstrakorporeal membran oksijenizasyon (ECMO) sistemi takılı idi, bu hastalardaki kanama cerrahi olarak durdurulamadığından yoğun bakımda İPK uygulandı, diğer hastalara primer operasyon esnasında uygulama yapıldı. İABP'lı ve ECMO takılı hasta dışındaki tüm hastalara iv K vitamini verildi. İPK uygulaması sonrası tüm hastalarda kanama ortalama 15 dakika sonra durdu ve yoğun bakım takiplerinde uygulamadan sonra 6.saatte artmakla beraber kabul edilebilir düzeylerde (<200 ml/sa) drenaj izlendi. Uygulama sonrası kanama nedeniyle re-explorasyon yapılan hasta olmadı. Hiçbir hastada tromboembolik olay görülmedi. Çalışmamızda ECMO takılı bir hastada İPK'yı herhangi bir tromboembolik olay görmeden güvenle kullandık, bu olgu mevcut literatürde ilk vakadır. Masif kan ve TDP transfüzyonuyla ani volüm yüklenmesi olmaktadır, bu durumda çalışmamızdaki olgular için oldukça riskli durumlara yol açmaktaydı. Bu nedenle bu tür olgularda TDP yerine İPK kullanımını önermekteyiz.

Kaynaklar:
1. Khan H, Belsher J, Yılmaz M, et al. Fresh-frozen plasma and platelet transfusions are associated with development of acute lung injury in critically ill medical patients. CHEST 2007;131:1308-14. 2. Dickneite G. and Pragst I. Protrombin complex concentrate vs fresh frozen plasma for reversal pf dilutional coagulopathy in a porcine trauma model. Br J Anaesth 2009;102:345-54.