POSTERLER    
         
 
 

P-34

ŞAHİN L, SARIÇİÇEK V, DENİZ H, GÖKASLAN G, ÜSTÜNSOY H, YILMAZ N, ATEŞ N.D

 

BİVENTRİKÜLER YAPAY KALP YERLEŞİMİNDE ANESTEZİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

Yapay kalp ileri evre kalp yetmezliği olan transplantasyona aday hastalarda transplantasyon yapılıncaya kadar hasta ve hekime zaman kazandırmaktadır. Bilgilerimize göre biventriküler yapay kalp yerleşimi ülkemizde ilk kez yapılmış olup; olgumuz yaklaşık 20 yıldır dilate kardiyomyopati tanısıyla takip edilen 2 yıldır ileri kalp yetmezliği semptomları gösteren ve 5 aydır kalp nakli listesinde olan 49 yaşında erkek hastadır. Hastanın 27.02.2012'de yapılan EKO'sunda sol ventrikül EF si %25, sağ ventrikül EF si % 20 PAB 35 mmHg olarak ölçülmüştür.

Giriş:
Kan gazında PaO2:56.6, PaCO2:52.3 mmHg Ph: 7.37 olarak ölçülmüştür. Anestezi indüksiyonunda 20 mg etomidat,10 mg vekurronyum,350 mg fentanyl kullanılmış olup, idamede sevoflurane tercih edilmiştir. Giriş hemotokrit değeri 35.4 olup operasyon süresince hastaya toplam 7 ünite ESP, 7 ünite TDP, 3 ünite tromboferez transfüzyonu yapılmıştır. Hasta operasyon boyunca anestezist tarafından trans özofagial ekokardiyografi (TÖE) ile monitörize edilidi. İmplantasyon öncesi yapılan TÖE'da kardiak yapılar tanımlandı ve yapısal anomali olup olmadığına bakıldı. Sol venrikülde apekse, sağ ventrikülde anterior duvara yapay pompa yerleştirildi. Pompa süresi 5 saat olup operasyon sonunda kardiak indeks ölçümleri sol:3.2 lt/dak/m2 sağ:2.8 lt/dak/m2 olarak ölçülmüştür. Operasyon sonunda toplam 12 saat takip edilen hasta Ph:7.38,PaCO2: 26.7 PaO2:120.5 olarak entube şekilde yoğun bakıma çıkartılmış bu süreçten 36 saat sonra ekstube edilmiştir.

Yapay kalp operasyonlarında anestezi yönetiminde en gerekli nokta TÖE monitorizasyonudur. İmplantasyondan önce kardiak yapıları tanımlamak, yapısal anomalilikleri dışlamak, implantasyondan sonra ise kapak yetmezliklerini, emboliyi, sağdan-sola şantı, prekordiyal mayi birikimini dışlamak, pompaların efektif çalışıp çalışmadığını kontrol etmek amacıyla TÖE monitorizasyonu yapılır. Bu olguda da TÖE etkin olarak kullanılmıştır.