POSTERLER    
         
 
 

P-27

ATALAN N, FAZLIOĞULLARI O, BAŞARAN C, AKGÜN S,

 

AÇIK KALP CERRAHİSİNDE OTOLOG KAN KULLANIMI

Medicana Bahçelievler Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Medicana Bahçelievler Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi

GİRİŞ:
Açık kalp cerrahisinde gerek cerrahi özelliği gerekse ekstrakorporeal perfüzyonun hemodilüsyon etkisi ve pıhtılaşma üzerine olumsuz etkileri nedeniyle postoperatif kanama riski buna bağlı olarak da homolog kan transfüzyon ihtiyacı diğer cerrahilere göre fazladır. Homolog kan transfüzyonu hemolitik, febril veya alerjik reaksiyonlara neden olabilmesi, hepatit, sitomegalovirüs yada HIV gibi infeksiyöz hastalıkları bulaştırabilmesi gibi pek çok transfüzyon ilişkili komplikasyona neden olabilmektedir. Açık kalp cerrahisinde homolog kan transfüzyonunu ve transfüzyon komplikasyonlarını azaltmak amacıyla otolog kan kullanımının da olduğu çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Biz bu çalışmamızda açık kalp cerrahisi geçirecek hastalarda transfüzyon amacıyla preoperatif otolog kan alınan hastalar ile alınmayan hastaları karşılaştırmayı amaçladık.

Materyal ve Metod:
Çalışmaya hastane etik kurulu onayı ile, açık kalp cerrahisi planlanan ve Htc ≥ %39 olan 299 hasta çalışmaya alındı. Hastalar prospektif ve randomize olarak ; Grup I (n=150), otolog kan alınan grup, Grup II (n=149) otolog kan alınmayan grup olarak iki gruba ayrıldı.Grup I 'den anestezi indüksiyonu sonrasında 1 ünite otolog kan alınarak, aynı miktarda kristaloid solüsyon verildi. Otolog kan perfüzyondan çıkışı takip eden dönemde hastalara yeniden transfüze edilerek iki grup arasında peroperatif, perfüzyon esnasında ve postoperatif erken dönemdeki hemodinami, postoperatif drenaj miktarı, Htc düzeyleri ve homolog kan transfüzyon ihtiyacı karşılaştırıldı.

Sonuçlar:
Hastaların gruplar arasında preoperatif demografik verileri, yaş, ort. vücut ağırlığı, peroperatif cerrahi özellikleri, preoperatif Htc ve ortalama intraoperatif kan kaybı benzerdi. Grup II' de postoperatif drenaj (415±150cc) Grup I'e ( 377±114cc) göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek saptandı ( p<0.005). Grup II'de homolog kan transfüzyonu (0.9±1.1 ünite/hasta), grup I'e göre (0.65±0.9 ünite/hasta ) istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p<0.005). Grup II'de atriyal fibrilasyon grup I'e göre istatistiksel anlam olmadan daha sık saptandı.

Tartışma:
Günümüzde açık kalp cerrahisinde preoperatif, peroperatif ve postoperatif dönemlerde gerek anestezi gerekse cerrahi ekip tarafından kan koruma tekniklerinin uygulanması yanında uygun hasta seçimiyle otolog kan transfüzyonu kan ve kan ürünleri transfüzyonlarını, transfüzyon reaksiyonlarını ve maliyeti enaza indirebilmek için uygulanabilecek önemli ve güvenilir bir yöntemdir.