POSTERLER    
         
 
 

P-26

KOÇAN A, ÖZTÜRK T, ŞİRİN H

 

KORONER BAY PASS CERRAHİSİ GEÇİREN OLGULARDA BETA BLOKER İLAÇ KULLANIMININ MORBİDITE VE MORTALİTE ÜZERİNE ETKİSİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KALPDAMAR CERRAHİSİ ABD.

Beta blokerler, β blokaj etkileri ile, kalp hızı, sistolik basınç ve ventriküler kontraktiliteyi azaltırlar. Ayrıca, koroner plak stabilizasyonunu sağlayıcı ve plak volümünü azaltıcı antiinflamatuar özelliklere sahiptirler.

Çalışmanın amacı, koroner baypas cerrahisi geçiren preoperatif dönemde beta bloker ajan kullanan ve beta bloker ajan kullanmayan hastaların, operasyon sonrası bir ay ve bir yıl içinde görülen komplikasyonları ve yaşam sürelerini retrospektif karşılaştırmaktır.

Yöntem:
Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı kliniğinde koroner arter cerrahisi uygulanmış hastaların araştırma parametreleri mevcut hastane kayıtlarından elde edildi. EF >40 olan olgular kullandıkları beta blokerin tipine bakılmaksızın, operasyon öncesi beta bloker kullanıp kullanmadıklarına göre iki gruba ayrıldılar:

Grup B: Beta bloker kullanmakta olan olgular

Grup K: Beta bloker kullanmayan olgular

Hastaların yaş, cinsiyet ,euroskore ,ejeksiyon fraksiyonu, yandaş hastalıkları, intraoperatif sıvı miktarı, intraoperatif inotrop ajan kullanımı, kross klemp süresi, cerrahi süre, postop inotrop ajan miktarı, postop 1 aylık morbidite, mortalite, 1 yıllık morbidite, mortaliteleri oranları ve nedenleri araştırıldı.

Bulgular:
Gruplarda, hastaların karakteristik özellikleri benzerdi (p>0.05). Bir aylık mortalite oranı beta bloker grubunda ve kontrol grubunda benzer idi (sırası ile % 2.7 ve 2.3). Bir yıllık mortalite oranı ise beta bloker grubunda % 2.7, kontrol grubunda % 8.5 idi (p>0.05). Beta bloker grubunda birinci ayda en sık (% 2) gözlenen morbidite nedeni atriyal fibrilasyon idi. Ajitasyon- deliryum (% 2.5) ve sternum yara yeri enfeksiyonu (% 3.5) istastiksel anlamlı olmasa da beta bloker grubunda kontrol grubuna göre daha düşük idi (p>0.05).

Sonuç:
Sonuç olarak, bu çalışmada koroner arter cerrahisi geçiren olgularda beta blokerlerin operasyon öncesi kullanılıyor olması, olguların bir aylık ve bir yıllık mortalitesini değiştirmemiştir.