POSTERLER    
         
 
 

P-25

TEKELİOĞLU U.Y, KARABEKMEZ F.E, DEMİRHAN A, AKKAYA A, BAYIR H, KOÇOĞLU H

 

PANFASİYAL KIRIK CERRAHİSİNDE SUBMENTAL ENTÜBASYON: BİR OLGU

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PLASTİK VE REKONSTRUKTİF A.D.

Giriş:
Maksillofasiyal yaralanmalı hastalara uygulanan cerrahi müdahaleler sırasında, orotrakeal ya da nazotrakeal yollardan entübasyonun mümkün olmadığı durumlarda, ( nazotrakeal yolun kontrendike olduğu ya da orotrakeal yolun cerrahi konforu bozduğu durumlar) submental yoldan endotrakeal entübasyon işlemi giderek artan bir uygulamadır.

Kliniğimizde maksillofasiyal yaralanma nedeniyle, opere olan olgumuza uyguladığımız submental entübasyon işlemini sunmayı amaçladık.

Olgu:
On sekiz yaşında araç içi trafik kazası nedeniyle panfasiyal fraktür gelişen hasta, elektif şartlarda ameliyata alındı. Hastaya standart monitorizasyon ve preoksijenizasyon işlemi sonrasında 2 mg/kg propofol, 0,5 mg/kg rokuronyum ve 2 mcg/kg fentanil ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Hasta oro-trakeal yoldan 7,5 nolu spiralli entübasyon tüpü ile entübe edildi. Entübasyon tüpünün kafı şişirilip, tüpün yeri doğrulandı ve anestezi cihazına bağlandı. Anestezi idamesi 2 lt/dk taze gaz akımı %50 O2 ve %50 N2O karışımı, %1 izofloran ile devam edildi. Cerrahi alanın antisepsisi %2'lik betadin ile sağlandı. Ardından plastik cerrahisi tarafından orta hattın sol lateralinden submandibular bölgeye uyan yaklaşık 10-12 mm.lik insizyon yapıldı. Cilt insizyonundan künt disseksiyon yöntemiyle ağız tabanına, ağız içerisinden mukozaya küçük bir insizyon yardımıyla ulaşıldı. Sonrasında entübasyon tüpü ajutajı ile birlikte anestezi devresinden ayrıldı. Submental bölgeden ağız içerisine doğru açılan tünelden geçirilen klemp yardımı ile sırasıyla kafın pilot balonu ve tüpün ucu yakalanarak dışarıya çıkartıldı. Hasta tekrar devreye bağlandı. İşlem yaklaşık 2 dk kadar sürdü. Hasta bu sırada yaklaşık 30 saniye kadar apneik kaldı ve satürasyonda düşme gözlenmedi. Tüpün yeri bilateral akciğerler dinlenerek kontrol edildi. Tüpün yeri doğrulanarak sutür ile tespit edildi. Cerrahi işlem başlatıldı. Cerrahi işlem bitiminde, tüp tekrar ajutajından ve devreden ayrılarak standart orotrakeal entübasyona alındı. Hem dışarıdaki insizyon, hem de ağız içerisinden açılan insizyon sutürüze edildi. Spontan solunumu gelen hasta sorunsuzca ekstübe edilerek uyanma odasına alındı.

Sonuç:
Submental entübasyon tekniği, panfasiyal kırığı olan veya maksillo fasiyal cerrahi geçirecek hastalarda tercih edilecek bir yöntemdir. Entübasyon tüpünün cerrahi alandan uzak kalmasıyla, cerrahi ekibe redüksiyon ve fiksasyon imkanı veren güvenli ve konforlu bir tekniktir.