POSTERLER    
         
 
 

P-24

CAMKIRAN A, ARAZ C, PİRAT A, SEZGİN A, AKPEK E.A

 

KARACİĞER SİROZU NEDENİYLE TAKİP EDİLEN HASTADA AORT VE MİTRAL KAPAK REPLASMANINDA ANESTEZİ : OLGU SUNUMU

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

Kronik karaciğer hastalarında kardiyopulmoner bypass (KPB) ile morbidite ve mortalitenin arttığı bilinmektedir. Özellikle Child C sınıfına giren hastalarda bu risk daha da artmaktadır. Bu sunumda karaciğer sirozu nedeniyle takip edilen, infektif endokardit tanısı ile kapak replasmanı yapılan hastadaki anestezi deneyimimiz aktarılmak istenmiştir.

Olgu:
Alkole sekonder kronik karaciğer hastalığı (Child C) ile takip edilen 46 yaşındaki erkek hasta yüksek ateş nedeniyle hastanemize kabul edildi.Hastanın yapılan ekokardiyografisinde ejeksiyon fraksiyonu %52, sol ventrikül çıkım yolunda gradiyent artışı olduğu ve mitral kapakta 1,8x3,4 cm uzunluğunda hareketli vejetasyonu tesbit edilerek infektif endokardit tanısıyla antibiyotik tedavisi altında ameliyatı planlandı.

Ameliyethanede rutin monitorizasyonu takiben, midazolam 0,05 mg/kg ve fentanil 1 mcg/kg ile sedatize edilen hastanın invaziv kan basıncı basıncı monitörizasyonu yapılarak indüksiyona başlandı. Midazolam 0,1 mg/kg'a, fentanil ise 10 mcg/kg' a tamamlanarak, 0,1 mg/kg veküronyum bromür verildi. Anestezi idamesinde %50 hava oksijen karışımı içinde izofluran ve 0,1-0,3 mcg/kg/dak remifentanil infüzyonu uygulandı. Ultrasonografi yardımıyla sağ internal juguler venden 12F hemodiyaliz kateteri yerleştirildi. İdrar sondası ve nazogastrik sonda takıldı ve sıcaklık monitorizasyonunu yapıldı.

Mitral ve aort kapak replasmanları yapılıp septal miyektomi uygulandı. Kros klemp süresi 139 dak, KPB süresi 173 dak olan hastanın ameliyatı toplam 4 st sürdü. KPB çıkışında sinüs ritminde kalbi çalışan hastanın düşük doz pozitif inotrop (Dopamin 3-10mcg/kg/dak) ihtiyacı oldu. Postoperatif 21. st te ekstübe edilen hasta, postoperatif 16. gün taburcu edildi.

Tartışma:
Açık kalp cerrahisi sonrasında ortaya çıkabilen hepatoselüler hasarlanmadan; karaciğer hipoperfüzyonu ve hepatotoksik ilaçlar sorumlu tutulmaktadır. Karaciğer sirozu olan hastalarda KPB kullanımından kaçınılması ile perioperatif morbidite azaltılabilir. Ancak KPB uygulanması zorunlu olan durumlarda da, dikkatli preoperatif hazırlık ve perioperatif takip ile güvenli şekilde KPB uygulanabilir.