POSTERLER    
         
 
 

P-22

ÖZKAN N, KÜTÜK G, KAYA S, KARAVELİ A, ÖKSÜZ H, MEŞE B, ÖZSİN K, ARIKAN A

 

"ELEPHANT TRUNK" YÖNTEMİ İLE OPERE EDİLEN DİSTAL ARKUS DİSSEKAN AORTA ANEVRİZMA- SINDA ANESTEZİK YAKLAŞIM

ADANA NUMUNE HASTANESİ
KAHRAMANMARAŞ ŞEHİR DEVLET HASTANESİ
KSÜ TIP FAKÜLTESİ
ÖZEL DEVAKENT HASTANESİ

Giriş:
Disseksiyonlu aort anevrizmaları çıkan aorta da daha sık görülür (E/K: 2/1). Perioperatif, İntraoperatif ve postoperatif mortalite ve morbidite riski yüksektir. Hastaların % 50 si 1 yıl içinde rüptür gelişerek kaybedilir(1-4).

Olgu:
60 yaşında kadın, 88kg, 155cm, göğüs ve sırt ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran hasta distal arkus aortayı tutan dissekan aort anevrizması tanısıyla yatırıldı. Hasta elektif koşullarda hazırlandı ve bir hafta sonra operasyona alındı.EKG, ısı, pulsoksimetri, arteriyel ve PAP/PCWP ile monitörize edildi.Hastanın başlangıç değerleri olarak KAH:78/dk, TA:136/72/90mmmHg,ısı:36°C, PAP/PCWP:(23/18)/(13/11)mmHg ölçüldü.

İndüksiyonda deksmedetomidin+etomidat+fentanil+vekuronyum uygulanması ile ve dopamin,dobutamin,nitroprussid,perlinganit desteği ile hemodinamik stabilite sağlanarak hasta entübe edildi. Median sternotomi sonrası yapılan İ.V 25.000 İÜ heparin ile oluşan 447 ACT değeri sonrası, sol femoral arter kanülasyonu ve VCS+VCİ ile çift venöz kanülasyon yapılarak kardiopulmoner bypassa başlandı.Kros klemp sonrası kardiyopleji uygulaması ile kalp diyastolde durdurularak 22°C hipotermi oluşturuldu. Daha sonra VCS ile VCİ arasından düşük akımda retrograt serebral perfüzyona başlandı. Haricen uygulanan buz ile serebral ve 16°C sistemik hipotermi oluşturuldu.Bu esnada proksimal "elephant trunk" yöntemi ile cerrahi işlem gerçekleşti.KKT:113, TSA:42 dk süren hasta yavaş yavaş ısıtılarak sorunsuz bir şekilde kardiyopulmoner bypass sonlandırıldı.Cerrahi işlem ciltten cilde 6 saat sürdü. Postoperatif yoğunbakımda 24 saat derin uyutulan hasta üçüncü günde hemodinamisi stabil, kasgücü yerinde, şuuru açık, koopere ,motor-mental defisiti olmaksızın ekstübe edildi. Daha sonraki dönemde sorunla karşılaşılmayan hasta 11. günde servise alındı.

Tartışma:
Derin hipotermik sirkulatuar arrest (DHSA) altında gerçekleşen cerrahi işlemlerde en önemli konu serebral korumadır. Dolaşımın durdurulmasına bağlı beyin iskemisinin şiddetini, süresini azaltmak ve reperfüzyon hasarını önlemek için; Ante-retrograd serebral perfüzyon teknikleri,DHSA-KPB yöntemi,pH yöntemi ve farmakolojik beyin koruması ile ilgili tedbirler alınmalıdır

Sonuç:
Proksimal "elephant trunk" yöntemi ile cerrahi yapılan hastaya VCS ile VCİ dan düşük akımla retrograd serabral perfüzyon + derin hipotermik total sirkülatuar arrest ile serebral koruma yapılarak sekelsiz olarak taburcu edilmiştir.

Kaynaklar
1. Kalp Cerrahisinde Anestezi James A. Dinardo;güneş kitapevi, 2002,ç.editörü Aslı Dönmez

2. Current Surgical Diagnosiz Treatment;Lawrence W.Way,Gerard M.Doherty

3. J Vasc Surg. 2000 Jun; 31 (6)1093-102

4. Acta Chir Belg. 2002 Aug; 102(4):224-9