POSTERLER    
         
 
 

P-20

BERBEROĞLU İ, ŞAHİN N, ŞENGÜ B, TİTİZ T, KARAKAYA H

 

2000 – 2010 YILLARI ARASINDA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ERİŞKİN KONJENİTAL KALP CERRAHİSİ OLGULARININ RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

Ülkemizde erişkinlerdeki konjenital kalp hastalıkları (KKH) üzerine yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde konjenital kalp cerrahisi geçiren erişkin hastalarda başlangıç tanılarının, yandaş problemlerin, risk faktörlerinin, yoğun bakımda ve hastanede kalış sürelerinin değerlendirilmesi, 2000-2010 yılları arasında kliniğimizde erişkinlerde konjenital kalp hastalığı sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 01 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında konjenital kalp cerrahisi geçiren erişkin hastalar retrospektif olarak incelendi. 18 yaşından küçük hastalar, koroner arter baypas greftleme (KABG) cerrahisi geçiren hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri retrospektif olarak dosya bilgilerinden, ameliyattaki anestezi formlarından, perfüzyonist kayıtlarından ve cerrahi ameliyat notlarından elde edildi.

Bulgular:
Araştırma grubunun %60.5'i kadın, yaş ortalaması 38.9 olarak saptandı. Operasyon süresi ortalama 197.98±93.23 dk, ortalama KPB (Kardiyopulmoner baypas) süresi 83.24±93.23 dk ve ortalama aortik kros klemp süresi 48.37±32.83 dk bulundu. ASD olmayan hastaların hastanede kalış, yoğun bakımda kalış süreleri görece ASD olan hastalardan yüksek bulundu ancak aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Operasyon süresi, KPB ve kros klemp süreleri ASD olmayan hastalarda ASD'li hastalardan yüksek bulundu. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Mortalite oranları ile hastanede kalış, yoğun bakımda kalış süreleri incelendiğinde eksitus olan hastaların hastanede kalış ve yoğun bakımda kalış süreleri görece yaşayanlardan daha yüksek değerlerde bulundu. Operasyon süresi, KPB ve kros klemp süreleri eksitus olan hastalarda yaşayanlara göre yaklaşık 3 kat daha yüksekti. Enfeksiyon varlığı ile hastanede kalış, yoğun bakımda kalış süreleri, operasyon süresi, KPB ve kros klemp süreleri incelendiğinde enfeksiyon gelişen hastaların hastanede kalış, yoğun bakımda kalış süreleri enfeksiyon gelişmeyen hastalardan daha yüksekti. Özellikle yoğun bakımda kalış süresinin enfeksiyon gelişiminden büyük oranda etkilendiği görüldü. Operasyon süresi, KPB ve kros klemp süreleri enfeksiyon olan hastalarda enfeksiyon olmayanlardan daha yüksek değerlerde bulundu.

Sonuç:
Sonuç olarak bu retrospektif çalışmada hastanemizde uygulanan konjenital kalp cerrahisi ameliyatlarındaki mortalite ve morbiditeyle ilişkili faktörlerin literatürdeki bulgularla benzer olduğu saptandı. Konjenital kalp cerrahisi operasyonlarının tedavideki etkinliklerinin ve komplikasyonların değerlendirilebilmesi için kayıtların sistematik bir şekilde tutulmasına ve daha çok sayıda hastayı kapsayan geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.