POSTERLER    
         
 
 

P-15

KABUKÇU H.K, ŞAHİN N, EŞGİN M, ERTUĞ Z, TİTİZ T.A

 

SEZARYEN ÖNCESİ ANOKSİK ATAK GELİŞEN FALLOT TETROLOJİSİ OLGUSUNDA ANESTEZİ UYGULAMASI

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD ANTALYA

GİRİŞ:
Anoksik atak Fallot tetrolojisinde fatal sonuçlanabilen acil durumlardan biridir. Sağ ventrikül çıkış yolunda bulunan beta adrenerjik reseptörlerin uyarımından kaynaklanır. Bu çalışmada sezaryen planlanarak ameliyathaneye alınan Fallot tetrolojili gebe bir hastada ameliyat odasında gelişen anoksik atağın tanısı ve tedavisinden sonra yapılan sezaryendaki anestezik yönetim olgunun nadir olması ve özellik göstermesi nedeniyle tartışıldı.

OLGU:
Hastanın öyküsünden dış merkezden siyanotik konjenital kalp hastalığı ve gebelik ön tanısıyla hastanemize sevk edilen 26 yaşında 35 haftalık gebe hastanın Kardiyoloji kliniğine yatırıldığı ve klinik ve ekokardiyografik olarak Fallot tetrolojisi tanısı aldığı öğrenildi. Kadın Doğum ve Kardiyoloji klinikleri tarafından sezaryen kararı alınması üzerine hasta operasyona alındı. Hastanın sezaryen öncesi dönemde Kan Basıncı (KB) 100/ 80 mmHg, Kalp Hızı (KH) 100 atım/dk olduğu dosya kayıtlarından öğrenildi.

Ameliyathaneye alınırken; genel durumu iyi olan hasta ameliyat masasına alınırken çok kısa sürede kendini iyi hissetmeme, takipne ve dispnesi gelişti. Maske ile %100 O2 tutulurken, sağ kalçasının altına küçük yastık yerleştirildi , masaya sol yan pozisyon verildi. Monitörizasyon uygulandığında KH 220 atım/ dk(supraventriküler taşikardi), KB 84/55mmHg ve SpO2 %77 idi. Hasta Fallot tetrolojisine bağlı anoksik atak olarak kabul edildi ve hastaya yarı oturur pozisyon uygulandı. Sıvı infüzyonu ve kısa ve hızlı etkili beta bloker olan esmolol (25 mg IV bolus ve 300 mg/st IV infüzyon) başlandı. İnvaziv arter monitörizasyonu uygulanarak esmolol dozu ayarlandı. Takiben hastanın hemodinamisinin (KH 120 atım/dk, KB 110/80 mmHg ve SpO2%95 ) stabil olması ve cerrahinin hazır olması nedeniyle indüksiyona başlandı. Hastaya indüksiyonda, tiyopental 350 mg ve hızlı entübasyon için rokuronyum 60 mg uygulandı. Anestezi idamesi sevofluran %0,8 ve Fi O2 %75 olacak şekilde kuru hava ile sağlandı. Canlı kız bebek doğduktan sonra fentanil 0,1 mg IV verildi ve sympitan infüzyonu başlandı. Hastanın KB'yi yükseltmek için dopamin infüzyon (8mg/st) başlandı. intraop idrar çıkışı olmayan hastaya furosemid 20 mg yapıldı. Operasyon 40 dak sürdü . Operasyon sonu hastanın KH 122 atım/dk, KB 92/46 mm Hg, SpO2 %91 ve idrar çıkışı 250 cc olarak gözlendi. Hasta entübe ve sedatize olarak anestezi sonrası bakım ünitesine (ASBÜ) devir edildi. Hastaya midazolam fentanil infüzyonuna başlandı. Esmolol ve dopamin infüzyonlarına devam edildi. ASBÜ`de hasta 17 saat entube olarak takıp edildi. Hastanın entübe olduğu süreçteki takipleri sırasında KH ve KB'ye göre esmolol ve dopamin azaltılarak kesildi. Bu süreçte KH 104-110 atım/dk, KB 100/57-120/60 mmHg, SpO2%92-97 ve saatlik idrar çıkısı 50-100 cc arasında seyretti. Hastaya ASBÜ'ye alındıktan 17 st sonra ekstübasyon yapıldı ve 4 saat kadar ekstübe olarak takip edildikten sonra kadın doğum kliniğine devir edildi.

TARTIŞMA:
Konjenital kalp anomalisi olan Fallot tetralojisi tanısı alan gebe hastalarda pozisyon , anestezi ve cerrahi stres anoksik atak ve hemodinamik durumunda bozulmaya neden olabilir. Bu hastaları cerrahiye alırken optimal şartlarda alınmalı, ameliyat stresi ile hastalarda anoksik atak gelişebileceği düşünülmeli, uygun olgularda preoperatif beta bloker kullanılmalıdır.