POSTERLER    
         
 
 

P-14

TURAN S, BEKTAŞ Ş, KAZANCI D, ERKUL A, ERDEMLİ Ö

 

YOĞUN BAKIMDA NON İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON UYGULAMALARIMIZ

TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Noninvaziv mekanik ventilasyon hem entübasyondan hem de entübasyona ait komplikasyonlardan korunmak için yoğun bakımlarda ve kliniklerde gittikçe artan sıklıkta kullanılan solunum desteği yöntemidir. Bu çalışmada amacımız bir yıl süre ile yoğun bakımda non invaziv mekanik ventilasyon uyguladığımız hastaların sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesidir.

Yöntem:
Bu retrospektif çalışmada 01.01.2011-31.12.2011 tarihleri arasında koroner ve genel cerrahi yoğun bakımlarında takip edilen ve non invaziv mekanik ventilasyon uygulanan 49 hasta değerlendirildi. NIV uygulamasında iki non invaziv ventilasyon yöntemi kullanıldı. DUOPAP uygulaması oranasal yüz maskesi kullanılarak yoğun bakım ventilatörü ile, CPAP uygulaması ise yine oronasal yüz maskesi kullanarak bousiggnac CPAP aleti ile yapıldı. Tüm hastaların demografik özellikleri , yoğun bakıma kabul nedenleri,ek hastalıkları, solunum yetmezliğinin nedenleri,uygulanan NIV yöntem, entübasyon ihtiyaçları, komplikasyon varlığı,yoğun bakımda /hastanede kalış süreleri ve mortalite varlığı kaydedildi. İstatistiksel analiz için student t testi ve tanımlayıcı istatistik (ortalama±standart sapma) kullanıldı.

Bulgular:
Çalışmamızda NIV uygulanan 49 hastadan 11 tanesinde endotrakeal entübasyon ihtiyacının olduğu belirlendi. Entübe edilen 11 hastanın 9 tanesi gastrocerrahi yoğun bakımda takip edilen hastalar iken 2 tanesi koroner yoğun bakımda takip edilen olgular idi. Entübe edilen ve edilmeyen hastalar arasında demografik özellikleri,ek hastalıkların varlığı açısından anlamlı fark yokken takip edildikleri yoğun bakım ünitesi, ameliyat olup olmamaları, hastanede ve yoğun bakımda kalış süreleri açısından anlamlı fark olduğu belirlendi. NIV bağlı komplikasyon oranları açısından entübe edilen ve edilmeyen hastalar arasında anlamlı fark yoktu.

Sonuç:
Bu retrospektif çalışma ile postoperatif atelketazi nedeni ile NIV uygulanan hastalarda tedavi başarısının akut akciğer ödemi nedeni ile NIV uygulanan hastalara göre daha az olduğunu gözlemledik. Bu nedenle NIV uygulamasının akciğeri total olarak etkileyen akut akciğer ödemi gibi patolojilerde akciğeri lokalize olarak etkileyen atelektazi gibi patolojilere göre daha yararlı olabileceği sonucuna vardık.