POSTERLER    
         
 
 

P-12

SARIÇİÇEK V, ŞAHİN L, KORUK S, GÖKSU S, ŞAHİN M

 

GLİDESCOPE VİDEOLARİNGOSKOP İLE ANKİLİOZAN SPONDİLİTLİ VAKADA TRAKEAL ENTÜBASYON- OLGU SUNUMU

75. YIL KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Giriş:
Ankilozan Spondilitin (AS) atlantooksipital ve temporomandibular eklem tutulumu direkt larin­goskopiyi (DL) ve trakeal entübasyonu zorlaştırır.

Üreter alt uç taşı nedeniyle opere olacak AS'li bir olgumuzda GlideScope Videolaringoskopla (GSV) gerçekleştirdiğimiz endotrakeal entübasyon deneyimimizi paylaşmayı amaçladık.

Olgu:
Üreter alt uç taşı nedeniyle opere olacak 67 yaşında, 160 cm boyunda ve 52 kg ağırlığında ASA fiziksel durumu III, AS'li erkek hastanın anestezi öncesinde yapılan değerlendirmesinde boyun hareketlerinin ileri derece kısıtılı, ağız açıklığının 4 cm, tiromental mesafenin 6,5 cm, mallampati skorunun III olduğu tespit edilidi. Hasta zor entubasyon olarak değerlendirilip gerekli hazırlıklar yapıldı. Öncelikle spinal anestezi planlandı. 1,5 mg midazolam ile peremedikasyon sağlandı. Hasta EKG, periferik satürasyon ve noninvaziv arteriyal tansiyonu monitorize edildi. Spinal anestezi girişiminde başarı sağlanamayınca hastaya uyanık fiberoptik teknikle entübasyon önerildi ancak hasta daha önce yaşadığı olumsuz tecrübe nedeniyle işlemi kabu etmedi. Hastanın başı yastıklarla desteklendi. 5 dk %100 O2 ile preoksijenizasyon sağlandı. Ameliyat masası 30-350 trendelenburg pozisyonuna getirildi. 1µgr/kg remifentanil ve 2,5 mg/kg propofol ile indüksiyon sağlandıktan sonra %50 O2+%50 N2O+ %4 sevoflurane ile 60 sn yüz maskesi ile hasta ventile edildi. GSV 5 nolu bleyd ile entubasyona geçildi. Video laringoskopide Cormac& lahne scoru I ve glotik açıklık görünümü %100 olara değerlendirildi. İlk denemede entübasyon başarlı ile gerçekleştirildi.

Tartışma:
AS'li hastalarda ankilozun yol açtığı bambu vertebra ve boyun hareketinin kısıtlı olması DL ile trakeal entubasyonu zor veya imkansız hale getirir. DL'i sırasında boyuna aşırı ekstansiyon sonucu spinal yaralanmalar olabilir. AS'li hastaların havayolu yönetiminde en güvenilir yöntem uyanık fiberoptik entübasyondur. AS'li hastalarda GSV'ide baş nötür pozisyonda tutularak özel tasarlanmış bleyd ile aynı açıya sahip stile aracılığıyla zor entübasyonlarda daha iyi bir glotik açıklık görünümü ve daha başarılı entubasyon sağlandığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Sonuç:
AS nedeniyle zor entübasyon beklen ve uyanık fiber optik entübasyonu kabul etmeyen hastalarda güvenli entübasyon için GSV'un iyi bir seçenek olduğu kanısını taşımaktayız.