POSTERLER    
         
 
 

P-10

ERDİL F, KAYHAN G, BEGEC Z, DİŞLİ O, ERSOY M.O, DURMUŞ M

 

KONJENİTAL KOMPLET KALP BLOĞU OLAN YENİDOĞANDA ACİL KALP PİLİ TAKILMASI SIRASINDA ANESTEZİK YÖNETİM

İNÖNÜ ÜNIVERSITESI, TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI, MALATYA
İNÖNÜ ÜNIVERSITESI, TIP FAKÜLTESI, KALP DAMAR CERRAHİSİ KLINIĞI, MALATYA

Giriş:
Komplet atriyoventriküler kalp bloğu atriyal elektriksel uyarının ventriküllere iletilememesi olarak tanımlanır. Atriyal kalp atım hızı ventrikülden bağımsız olarak daha fazladır. Yenidoğanlarda komplet atriyoventriküler kalp bloğunun gelişimi tamamen intrauterin dönemde başladığı için konjenital komplet kalp bloğu (KKKB) olarak adlandırılır. Bu olgu sunumunda KKKB'li bir yenidoğanda kalıcı kalp pili takılması sırasında genel anestezik yönetim tartışılmıştır.

Olgu:
Öyküsünde bir hastalığı bulunmayan gebenin 2. trimestirin sonunda rutin muayenesi sırasında fetal bradikardi saptandı. Daha sonra pediyatrik kardiyolog tarafından yapılan fetal ekokardiyografide komplet atriyoventriküler septal defekt (AVSD), komplet AV blok, sol atriyal izomerizm görüldü. Gebeliğin 36. haftasında 2900 g ağırlığında kız bebek sezaryenle doğdu. Doğumdan hemen sonra kalp atım hızı (KAH) 55-70/dk idi. Doğum sonrası solunum sıkıntısı gelişmesi üzerine hemen trakeal entübasyon yapıldı. Pediyatri yoğun bakım ünitesine gönderilen olguya burada tekrar ekokardiyografi yapıldı ve tanı doğrulandı. Umblikal ven kateteri takıldı. Pediyatri yoğun bakımda 0.5 µg/kg/dk adrenalin, ve 5 µg/kg/dk dopamin başlandı. Doğumunun 2.sa'de entübe olarak ameliyat odasına alınan yenidoğan EKG, puls oksimetre, özefageal ısı probu ile monitorize edildi ve her 3 dk da bir değerler kaydedildi. Giriş SpO2'i 91, kan basıncı 57/35 mmHg idi. Daha sonra olgumuza % 1.5-2.5 konsantrasyonda sevofluran açılarak, FiO2 0.5, tidal volüm 6-8 ml/kg olacak şekilde mekanik olarak ventile edildi. İntravenöz olarak 1-2 mg/kg ketamin 2mg vekuronyum yapıldı. İntraoperatif dönem boyunca stabil seyreden olgu, kalp pili takılması sonrası KAH 120 atım/ dk, kan basıncı 65/35mmHg oldu. Operasyon sonunda entübe olarak pediyatri yoğun bakım ünitesine gönderildi.

Tartışma ve Sonuç:
KKKB'li olgularda hangi anestezi tekniğinin üstün olduğuna dair veriler açık değildir. İnhalasyon ve intravenöz anestezikler miyokardiyal kontraktiliteyi, KAH'ı ve sistemik vasküler rezistansı (SVR) etkilerler. Dolayısıyla doz cevaba göre titre edilerek kullanılmalıdır. Sonuç olarak KKKB'li bu olguda sevofluran-ketamin ile dengeli anestezi uygulanarak başarılı bir şekilde kalıcı kalp pili takılmıştır.